Binnenland

„Gevolgen consumptie asbest niet bekend”

ROTTERDAM (ANP). Over de gevolgen van de consumptie van asbest is onvoldoende bekend om te kunnen zeggen of het veilig of onveilig is. Dat zei longarts Joachim Aerts van het Erasmus MC donderdag.

9 January 2014 10:57Gewijzigd op 15 November 2020 08:06

In sommige ovens van het grootste industriële bakkersbedrijf Bakkersland, dat brood levert aan supermarkten, zit asbest verwerkt. In de afgelopen jaren moesten enkele partijen brood worden vernietigd omdat er asbest in terecht was gekomen. Volgens Bakkersland is er nooit gevaar geweest voor consumenten of werknemers van het bedrijf.

Een woordvoerder van het bedrijf verwijst naar het wetenschappelijke standpunt dat het gevaar van inname van asbest nooit bewezen is. Volgens Aerts is echter ook niet bewezen dat het ongevaarlijk is. Daarom „moet je niet willen” dat er asbest in bakkersovens zit, aldus Aerts.

Het is wel bekend dat ingeademde asbestvezels kunnen leiden tot asbestkanker. Een voormalig werknemer van een broodfabriek in Bakkersland liep deze vorm van kanker op. Aerts, die deze patiënt behandelde, ziet een verband tussen de ziekte van de voormalig werknemer en zijn werkzaamheden.

Ook vraagt de arts zich af of asbestvezels uit de ovens misschien op het brood terechtkomen dat vervolgens in plastic wordt verpakt. Bij het openen van de zak zouden consumenten de asbest dan kunnen inademen, oppert Aerts.

Asbest is een mineraal wat tot in de jaren tachtig werd gebruikt als bouwmateriaal onder meer omdat het sterk is, slijtvast, isolerend en goedkoop. Sinds 1993 is het verboden asbest te gebruiken als bouwmateriaal in wegen, gebouwen en daken vanwege de gevaren voor de gezondheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer