Binnenland

Christenen kunnen in de krijgsmacht samen strijden

HULSHORST. Voor een christen is de krijgsmacht niet altijd de eenvoudigste plek om te werken. Toch is korporaal Jonathan Strijbis (23) duidelijk. „Laat christenjongeren voor de krijgsmacht kiezen. Met honderden. Kunnen we sámen strijden.”

8 January 2014 20:17Gewijzigd op 15 November 2020 08:05
Jonathan Strijbis (23) korporaal eerste klas. Foto André Dorst
Jonathan Strijbis (23) korporaal eerste klas. Foto André Dorst

De Koninklijke Landmacht bestaat donderdag 200 jaar. De viering van het jubileumjaar start met een vaandelgroet in Den Haag voor koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. Generaal Mart de Kruif overhandigt een jubileumboek. Voor juni staan er evenementen voor het grote publiek gepland.

Korporaal eerste klas Strijbis uit Hulshorst dient nu dik vijf jaar bij het 45 Pantserinfanteriebataljon in Ermelo. „Het aantrekkelijke vind ik de grote verantwoordelijkheid die ik heb. Vooral het leidinggeven onder gevechtsomstandigheden boeit me”, zegt de plaatsvervangend groepscommandant.

De taak van de pantserinfanterie is het uitschakelen van gepantserde, vijandelijke voertuigen. In de frontlinie. „Daar vallen de eerste klappen.” Een tactische aanval vraagt een goede voorbereiding, legt de korporaal uit. „Nacht en mist zijn ideale omstandigheden. In het donker nader je de vijand zo dicht en geruisloos mogelijk. Bij het ochtendgloren, rond een uur of vier, klap je er bovenop.”

Bij voorkeur van twee kanten. „Als we de tegenstander verrassen, vlucht deze ongecontroleerd weg. Dan kunnen we hem van beide kanten te grazen nemen.” Goede coördinatie is daarbij van levensbelang. „Anders schiet je je eigen manschappen neer.”

Vooral de afwisseling in zijn werk spreekt Strijbis aan. „Het jongensachtige gaat er in de opleiding snel genoeg van af. We worden getraind om te doden. Dat is de bittere ernst van het vak. We zetten ons, soms met gevaar voor eigen leven, in voor onze medemens.”

Ook na 200 jaar is een krijgsmacht broodnodig, vindt Strijbis. „Om burgers vrede en veiligheid te bieden. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Een Bijbelse opdracht.” Hij wijst naar de Canadezen in de oorlog. „Wat waren we blij met hen.”

De verleidingen in de krijgsmacht zijn groot, weet Strijbis, PKN’er in Elspeet. Toch voelt hij het als „een roeping” om op deze plek te functioneren. „Ik geloof dat ik hier geplaatst ben. Moeten we altijd alleen voor een beschermde omgeving kiezen?”

Het is echter niet altijd eenvoudig, erkent de korporaal. „De krijgsmacht is een mannenwereld. Mannen vertellen elkaar de waarheid. Daarom moet je het ook niet alleen willen doen, maar in afhankelijkheid van God. Ik heb geprobeerd het alleen te doen, maar dat ga je niet trekken.”

Strijbis wijst op de keerzijde van gevaren en verleidingen in de krijgsmacht. „God heeft beloofd: Bid en het zal je gegeven worden. God laat je niet zakken als je voor Hem uitkomt.”

Eerlijkheid is volgens hem belangrijk. „Vanaf het begin. Ik ben wel eens vloekend uitgescholden. Ik heb toen gezegd: „Joh, ik zal voor je bidden.” Hij keek me aan… Nee, ik duw niemand iets door zijn strot, maar soms kun je wel iets vertellen over je geloof.”

Eerlijkheid dwingt ook respect af. „In het begin vroeg ik stilte voor het eten. Nu zeggen collega’s soms tegen anderen: „Jongens, koppen dicht, Strijbis moet nog bidden.” Mooi, als je dat meemaakt.”

Bekijk de bijlage 200 jaar landmacht op www.rd.nl/landmacht. De bijlage is ook te downloaden als e-book of te bestellen als glossy bewaarexemplaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer