Binnenland

Verdenkingen tegen Van Rey stapelen zich op

ROERMOND (ANP). Beschuldigingen aan het adres van voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey uit Roermond stapelen zich op. Woensdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie ook onderzoekt of hij stemmen heeft geronseld voor verkiezingen. Een chronologie:

8 January 2014 11:08Gewijzigd op 15 November 2020 08:04

1 oktober: De Limburgse kranten beschuldigen de Roermondse wethouder Van Rey van de schijn van belangenverstrengeling. Hij beslist volgens de berichten mee over kwesties waarin de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol is betrokken.

3 oktober: Burgemeester Henk van Beers geeft opdracht voor een integriteitsonderzoek naar de wethouder.

19 maart: Het onderzoek wijst uit dat Van Rey de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met de projectontwikkelaar. Van feitelijke belangenverstrengeling is geen sprake, concludeert onderzoekster en oud-minister Winnie Sorgdrager.

6 april: De Roermondse gemeenteraad bepaalt dat Van Rey mag blijven.

19 oktober: De Rijksrecherche valt binnen bij Van Rey en doorzoekt zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook de voorgedragen VVD’er Ricardo Offermanns is verdachte.

22 oktober: Van Rey stopt als wethouder en senator. Offermanns stopt als burgemeester van Meerssen en trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

29 januari: De politie gaat ook op zoek bij projectontwikkelaar Piet van Pol. Hij wordt verdacht van betalen van smeergeld aan vriend Jos van Rey.

1 juni: Van Rey kiest de aanval en zegt in de media dat justitie als een losgeslagen bende tekeergaat. Hij vermoedt een politieke afrekening.

13 juli: De Limburgse kranten ontdekken dat Jos van Rey ook wordt verdacht van witwassen.

16 september: De affaire zorgt voor een breuk in de Roermondse VVD-fractie. Prominente leden beginnen de nieuwe Liberale Partij, met Jos van Rey als lijstduwer.

5 december: Tegen Ricardo Offermanns wordt 120 uur werkstraf geëist omdat uit een afgeluisterd telefoongesprek duidelijk werd dat hij van Jos van Rey informatie kreeg over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

8 januari: Limburgse media melden dat het Openbaar Ministerie ook onderzoek doet naar stemmen die Jos van Rey mogelijk heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer