Buitenland

Israël staat bouw 272 appartementen Westoever toe

JERUZALEM (AP). Israël heeft groen licht gegeven voor de bouw van 272 nieuwe appartementen op de Westelijke Jordaanoever.

7 January 2014 07:03Gewijzigd op 15 November 2020 08:03

Volgens een Israëlische defensiemedewerker zijn de bouwplannen in Ofra en Karnei Shomron maanden geleden al goedgekeurd en is de publicatie ervan, zondag, slechts een formaliteit. De antinederzettingengroep Vrede Nu zegt echter dat definitieve goedkeuring geen blijk is van goede wil, nu de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry probeert het vredesproces vooruit te krijgen. De regering had de plannen ook kunnen opschorten, stelt Lior Amihai van Vrede Nu.

„Een regering die naar een tweestatenoplossing streeft zou het conflict niet dieper maken door in de nederzettingen te bouwen, al helemaal niet in nederzettingen die niet onder Israëlische soevereiniteit zullen blijven”, zei Vrede Nu.

Onder de jongste plannen zijn 250 appartementen goedgekeurd in Ofra. Daarvan zijn er al 53 zonder vergunning gebouwd, die nu met terugwerkende kracht worden goedgekeurd, stelt Vrede Nu.

Israël heeft geweigerd de bouwactiviteiten in de nederzettingen gedurende de lopende onderhandelingsronde met de Palestijnen, die in juli onder zware Amerikaanse druk begon, op te schorten. Er wonen nu meer dan 550 duizend Israëliërs in tientallen nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in het oosten van Jeruzalem, gebieden die de Palestijnen samen met de Gazastrook opeisen voor een toekomstige staat. Israël veroverde de gebieden in de oorlog van 1967. Uit Gaza heeft het zich in 2005 teruggetrokken, maar het controleert nog altijd de toegang er toe.

Kerry heeft de afgelopen weken zijn pendeldiplomatie opgevoerd om Israëliërs en Palestijnen dichter bij elkaar te krijgen en de omtrekken van een vredesakkoord te schetsen. Er is vooruitgang geboekt, maar tussen de standpunten van de partijen gaapt nog een grote kloof.

De Palestijnen hebben bedenkingen over sommige plannen van Kerry, met name over de toekomst van Jeruzalem, zei een Palestijnse functionaris maandag. Kerry opperde in het weekeinde bij de Palestijnse leider Mahmoud Abbas de Palestijnse ‘aspiraties’ over Jeruzalem als hoofdstad te vatten in een raamakkoord. De Palestijnen willen echter dat Oost-Jeruzalem uitdrukkelijk als hoofdstad van hun staat wordt genoemd, omdat ze anders vrezen slechts een klein deel van de stad te krijgen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is tegen iedere verdeling van Jeruzalem.

Kerry heeft in het openbaar niets over zijn voorstellen losgelaten. Volgens deelnemers aan de besprekingen wil hij echter dat Abbas Israël als thuisland voor de joden erkent en het recht van de Palestijnse vluchtelingen om naar hun land terug te keren laat varen. Van zijn kant zou Netanyahu de grenzen van voor 1967 als uitgangspunt voor de onderhandelingen over de uiteindelijke grenzen van Israël en de toekomstige Palestijnse staat moeten aanvaarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer