Economie

„Stroomtoezicht moet krachtiger”

De Consumentenbond wil dat de stroomtoezichthouder DTe meer bevoegdheden krijgt. Dat schrijft de bond in een brief aan de Tweede Kamer, waar woensdag over de consument op de energiemarkt zou worden gesproken.

ANP
3 December 2003 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

De Consumentenbond wil dat de DTe energieleveranciers die zich niet netjes tegenover consumenten gedragen, kan aanpakken. Als de leveranciers bijvoorbeeld agressieve wervingsmethoden gebruiken, denkt de bond aan het geven van boetes en waarschuwingen. In het uiterste geval moet de DTe de vergunning van de leverancier kunnen intrekken.

In juli 2004 wordt de energiemarkt vrijgegeven. Consumenten mogen dan overstappen naar een andere leverancier. De Consumentenbond vraagt zich af of consumenten dan ook echt kunnen kiezen voor een lagere prijs en een hogere kwaliteit.

De energieleveranciers moeten zich houden aan wettelijke plichten. Alleen met uitgebreider toezicht van de DTe kunnen aanbieders aan de wet gehouden worden, denkt de Consumentenbond. De stroomtoezichthouder houdt zich nu alleen bezig met de leveranciers en niet met consumenten.

De DTe denkt dat het toezicht ook daadwerkelijk wordt uitgebreid. „De minister heeft dat toegezegd”, zei een woordvoerster. „Als het goed is, kunnen we straks ook ingrijpen op de markt voor consumenten. Boetes zijn een effectief instrument om bedrijven aan te pakken die zich niet aan de regels houden.”

De liberalisering van de energiemarkt had eigenlijk per 1 januari al ingevoerd moeten worden. Deze stap werd echter uitgesteld omdat energiebedrijven op die datum nog niet goed genoeg waren voorbereid. Bovendien was de rechtsbescherming van de consument nog onvoldoende gewaarborgd.

De markt voor groene stroom is al vrijgegeven. Ook bedrijven mogen hun eigen stroomleverancier al kiezen. Het eerste slachtoffer van de marktwerking viel in augustus, toen het Almelose bedrijf EnergyXS failliet ging. Circa 60.000 klanten moesten op zoek naar een nieuwe stroomleverancier. De overstap naar een andere leverancier ging voor duizenden consumenten en bedrijven gepaard met extra heffingen. Die rekening kon uiteindelijk na tussenkomst van de rechter in de prullenbak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer