Binnenland

Inzetten raketwerper komt zelden voor

De raketwerper die criminelen maandag hanteerden bij een overval op een geldwagen in Amsterdam-Noord, is voor overvallers ongebruikelijk materieel. Met het wapen dwongen ze een geldloper zijn geldwagen te openen en een koffer geld af te geven.

ANP
3 December 2003 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

Het komt in Nederland maar zelden voor dat overvallers dergelijk zwaar geschut inzetten. In 1998 werd een geldauto van transportbedrijf Brinks in Haarlem overvallen onder bedreiging van een bazooka. Ook in 1995 gebruikten overvallers dit geschut om een geldwagen te beroven. Jaren geleden maakte de Amsterdamse politie een raketwerper buit tijdens een huiszoeking en in 2000 werd eenzelfde wapen binnengebracht tijdens een landelijke wapeninleveractie.

Raketwerpers en bazooka’s duiken vooral op in computerspelletjes en in regio’s als Tsjetsjenië, Afghanistan en Irak. In Europa lijkt Frankrijk een reputatie te hebben als land waar dit wapen wordt ingezet. De afgelopen jaren wisten zwaarbewapende mannen daar enkele malen geldwagens tot stoppen te dwingen met een raketwerper in de aanslag.

„Het is zeer uitzonderlijk”, reageert C. den Bakker van het Nederlands Politie Instituut. Extra bezorgdheid is er niet bij de politie. „Iedere overval op een geldwagen baart ons zorgen.” Raketwerpers zijn in Nederland niet te koop, maar sinds de val van de muur komen veel wapens uit Oost-Europa. Op Schiphol is de afgelopen jaren nog nooit een raketwerper aangetroffen, verklaart de Koninklijke Marechaussee.

De inzet van het wapen lijkt doeltreffend te zijn. Bij de overval op de geldwagen in Amsterdam-Noord opende de geldloper tegen de voorschriften in de deuren toen hij werd geconfronteerd met een man die het wapen op zijn schouder droeg. Alleen de dreiging was kennelijk al genoeg; afvuren was niet nodig.

Raketwerpers zijn bedoeld om er tanks en pantservoertuigen mee uit te schakelen, zegt R. Pijtak, woordvoerder van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) van de Koninklijke Landmacht. Gebruikers van het wapen kunnen er raketten mee afvuren tot een afstand van 300 meter. Stilstaand is het volgens Pijtak al lastig genoeg het projectiel te hanteren. „Er zit geen zoeker op. Het is afschieten en proberen te raken.” Raketwerpers worden volgens hem vooral in Oost-Europa gefabriceerd.

Het EOC moest er in Amsterdam aan te pas komen om het wapen onschadelijk te maken. Waar het wapen vandaan komt, wil de politie van Amsterdam „in het belang van het onderzoek” niet zeggen. „Als de herkomst bekend is, wordt ook de achtergrond van de daders bekend”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer