Sneeuw, sneeuw, sneeuw, al wekenlang
TORONTO. Terwijl Nederlanders zich afvragen of –en soms voorspellen dat– de herfst dit jaar geruisloos zal overgaan in de lente, zuchten de Verenigde Staten en Canada al weken onder streng winterweer.
„Het sneeuwt maar, en het sneeuwt maar, en het sneeuwt maar, week na week”, verzucht een inwoonster van de Amerikaanse stad Grand Rapids. Voor de komende dagen wordt opnieuw bar weer verwacht: meer sneeuw, en een ijzig koude wind.
De Canadese provincie Ontario eindigde het oude jaar met een sneeuwstorm en reeds op 2 januari trok de volgende over. Een automobiliste was donderdag getuige van de capriolen die een medeweggebruiker ongewild op het gladde asfalt maakte: „Hij raakte een betonnen geleider aan de ene kant van de weg en daardoor schoof hij naar de andere kant. De auto draaide een paar keer om zijn as en vervolgens stond hij achterstevoren op de weg, met de neus lelijk in elkaar.
Kort nadat ik op mijn werk arriveerde, had een kettingbotsing plaats op de snelweg waar ik net gereden had: dertig auto’s op elkaar. Gelukkig ben ik veilig thuisgekomen. De wind is zo koud dat je al binnen een paar minuten bevriezingsverschijnselen kunt krijgen.”
Het weer zorgt voor veel overlast. De schade aan de bovengrondse elektriciteitsleidingen als gevolg van de ijsstorm die kort voor Kerst toesloeg, is nog maar net hersteld.
Apparatuur
„Met -21 graden Celsius was het de koudste nacht van deze winter tot nu toe”, meldde P. B. Velt- hove, eigenaar van een lampenspeciaalzaak in Norwich, in het zuiden van Ontario, vrijdag. „De oprijlaan waaide vol sneeuw. Nu de wind is gaan liggen, hebben we veel op te ruimen. We zijn erop berekend; de apparatuur is zo veel beter dan vroeger.
Alles is comfortabeler; we hebben niets te klagen. De parkeerwachters bij de kerk weten bijvoorbeeld wanneer de dominee binnen ”Amen” heeft gezegd, want dan start er opeens een aantal automotoren: kerkgangers drukken op hun afstandsbediening, zodat er na de dienst een verwarmde auto klaarstaat.”
Over het weer geen klacht: „Dit is zo veel gezonder dan dampige lucht boven modderig land.”
Explosies
In Toronto was het vrijdag -23 graden, maar door de wind was de gevoelstemperatuur -34. Het stadsbestuur deed een weeralarm wegens extreme koude uitgaan.
Inwoners van de stad in Ontario meldden dat ze in de nacht van donderdag op vrijdag luide explosies hoorden. Het betrof ”frost quakes”: door een snelle temperatuurdaling bevriest water in de grond, waardoor rotsen uitzetten en de bodem in beweging komt.
Oostelijker in Canada, in de stad Montreal, werd donderdag 26 graden onder nul gemeten. In Quebec was het zelfs -46.
Het oosten van de Verenigde Staten had tot nu toe minder last van barre weersomstandigheden, maar vrijdag begon een storm die naar verwachting wel voor 40 centimeter sneeuw zou zorgen. In het noordoosten zaten huishoudens al zonder stroom door een ijsstorm.
Kerkdiensten afgelasten vanwege sneeuwval is in Noord-Amerika geen ongewoon verschijnsel. Scholen sluiten ook tijdig hun deuren als leerlingen grote afstanden per schoolbus moeten afleggen.
Naast de zware sneeuwval is het in het gebied ook extreem koud, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder het vriespunt. Gouverneur Deval Patrick raadde de inwoners van de staat Massachusetts af om lang buiten te zijn. „Deze temperaturen zijn erg, erg gevaarlijk.”