Meteorenzwerm Boötiden met blote oog te zien
NIJMEGEN. De meteorenzwerm Boötiden bereikt komende nacht zijn maximum. Tijdens het hoogtepunt, vannacht rond 1.00 uur, zijn vanuit onze streken met het blote oog tot circa negentig vallende sterren per uur te zien.
Dat maakte dr. Marc van der Sluys van de website hemel.waarnemen.com gisteren bekend. Van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Meteoren zijn zichtbaar als flitsjes die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. In de volksmond worden ze vallende sterren genoemd.
Meteoren hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin niet groter dan een kiezelsteen dat op circa 100 kilometer in de atmosfeer van de aarde terechtkomt.
Door de hoge snelheid –van meer dan 100.000 kilometer per uur– wordt de lucht vóór het steentje samengeperst, verhit en aan het gloeien gebracht, wat op aarde zichtbaar is als een kortdurende helderblauwe flits.
De Boötiden vormen een van de rijkste meteorenzwermen aan de sterrenhemel, vergelijkbaar met de Perseïden die in augustus verschijnen. Ze zijn genoemd naar het sterrenbeeld Boötes of Ossenhoeder, waar de blauwachtig oplichtende meteoren vandaan lijken te komen. Tussen 21.00 en 5.00 uur zijn de meteoren laag boven de noordelijke horizon te zien. De beste tijd om waar te nemen is rond 1.00 uur ’s nachts. Elk uur zijn er naar verwachting zo’n negentig zichtbaar voor het blote oog. Vanaf een donkere plaats zijn ook zwakker oplichtende meteoren waarneembaar.