Muziek

Dag met muziek van Jan Bonefaas (1926-2004)

Op zaterdag 22 maart 2014 wordt een dag georganiseerd rondom de composities van de organist-componist Jan Bonefaas (1926-2004) in de Grote Kerk te Gorinchem.

Muziekredactie
3 January 2014 09:19Gewijzigd op 15 November 2020 08:00
Jan Bonefaas.                                  Foto RD, Henk Visscher
Jan Bonefaas. Foto RD, Henk Visscher

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Bonefaas overleed. De dag zal in het teken staan van zijn composities voor orgel, piano, koor en solisten. Ook wordt er aandacht aan zijn improvisatiekunst gegeven.

Bonefaas begon zijn werk in de lijn van Feike Asma, en ontwikkelde later een meer impressionistische stijl, zegt Gerben Mourik, een van de initiatiefnemers. „Ik heb een voorkeur voor die latere werken. Wat erin opvalt is zijn harmoniek en zoeken naar een eigen klankkleur. Bonefaas heeft naast bewerkingen voor psalmen en gezangen ook vier Chorals voor orgel geschreven. De eerste en de vierde bijvoorbeeld vind ik erg mooi. En hij heeft vier symfonieën geschreven. Aan een vijfde symfonie is hij begonnen, maar die heeft hij vernietigd. Een aantal dingen van hem zijn gedacht als stijlkopieën, zoals zijn variaties over ”O God van hemel, zee en aard”. Of de Symfonia ”Een vaste burcht is onze God”, die is meer in de stijl van de barok.”

Samen met Aldert van Hoornaar zal Mourik de compositie- en improvisatiestijl van Bonefaas toelichten met geluidsvoorbeelden. Ook zullen Van Hoornaar en Mourik (orgel) en Hans Bruin (piano) werken ten gehore brengen. In ”de Orgelvriend” gaat Mourik die maand uitvoeriger in op Bonefaas’ oeuvre.

Van Hoornaar heeft het archief van Bonefaas in beheer en is bezig met een inventarisatie. Mourik: „Bonefaas was soms wat makkelijk in het weggeven van originele manuscripten. Het is lastig te achterhalen wat z’n werkenlijst precies is, omdat hij dit zelf niet heeft bijgehouden. Zo blijkt hij ook een tweede pianowerk geschreven te hebben, wat we tot voor kort niet wisten. Een aantal orgelbewerkingen verschenen als bijlagen bij orgelbladen. Dan moet je dat blad net hebben, of achterhalen waar het archief is.”

Aan de Bonefaasdag op 22 maart werkt het Maartenskoor onder leiding van Poula Bonefaas mee. Het zal de laatste keer zijn dat het Maartenskoor optreedt, na deze datum stopt het.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

Vanaf 10.00 uur: kerk open voor publiek

10.30 Opening met lezing door Aldert van Hoornaar & Gerben Mourik met geluidsvoorbeelden over de ontwikkeling in de compositie- en improvisatiestijl van Jan Bonefaas

12.00 Concert door Aldert van Hoornaar & Gerben Mourik (orgel) en Hans Bruin (piano) met werken van Jan Bonefaas

13.00 Mogelijkheid tot bezichtiging foto-expositie van Koos Schippers

14.00-15.15 Masterclass improvisatie voor organisten vanuit de Bonefaas-stijl door Gerben Mourik (Maximaal vier studenten, opgave via Gerben Mourik info@gerbenmourik.nl)

15.45 Orgelconcert door Aldert van Hoornaar & Gerben Mourik. Thema’s: componisten die Bonefaas na aan het hart lagen en improvisatie

16.30 Einde middagprogramma

Avondprogramma:

19.30 Uitvoering van het Te Deum van Jan Bonefaas door het Maartenskoor o.l.v. Poula Bonefaas, Diane Verdoodt (sopraan) Joke de Vin (alt) Ludwig van Gijsegem (tenor) Aldert van Hoornaar (hoofdorgel) en Gerben Mourik (kistorgel)

Meer informatie over toegangsprijzen en kosten voor de masterclass is vanaf half januari te vinden op de website www.gerbenmourik.nl


Lees ook in Digibron:

Jan Bonefaas (1926-2004) (Reformatorisch Dagblad, 21-02-2004)

Vergroeid met Bätz en Witte – interview met Jan Bonefaas (Reformatorisch Dagblad, 14-05-2001)

Jubileum Jan Bonefaas (Reformatorisch Dagblad, 22-06-1992)

Jan Bonefaas jubileert met bloemlezing op dubbelelpee (Reformatorisch Dagblad, 25-10-1985)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer