Gereformeerde gemeente te Breda wordt afdeling van Dordrecht
BREDA. Maandagavond was de laatste dienst van de zelfstandige gereformeerde gemeente van Breda. In het nieuwe jaar gaat de gemeente verder als afdeling van Dordrecht, zo heeft de classis Dordrecht besloten.
Ds. H. Hofman, predikant van de gereformeerde gemeente van Dordrecht en consulent van de gemeente, leidde de dienst. Voorafgaand aan de Schriftlezing las diaken H. Heikoop artikel 27 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis: over de algemene christelijke kerk.
Ds. Hofman sprak over de tekst Genesis 7:16b: „En de Heere sloot achter hem toe.” De predikant zei dat de deur van de ark dichtging nadat Noach 120 jaar gepreekt had en op het moment dat de mensen buiten de ark het Woord niet meer konden horen. De situatie in Breda is anders. „Hier gaat de deur van het Woord niet dicht. De diensten gaan door, al is er wel een verandering. Kerkenraadsleden uit Dordrecht zullen het ambtelijk werk overnemen.”
Er is volgens ds. Hofman sprake van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Dordrecht en Breda. „Als deze kerk in Breda zou dichtgaan, sluit er meer dan alleen een kerkdeur. Als de deur dichtgaat, wordt het geopende Woord van God naar elders overgebracht. Laten we hopen dat het niet het geval zal zijn. Daarom hebben we geprobeerd de kerk open te houden.”
De predikant wees erop dat Breda niet de eerste gemeente is die niet zelfstandig blijft. In een eeuw tijd zijn er 42 gemeenten van het kerkverband geweest die het niet gered hebben, aldus ds. Hofman.
Aan het einde van de dienst bedankte hij de twee ambtsdragers. Ouderling G. Bos en diaken Heikoop stoppen om gezondheidsredenen met het ambtelijke werk.
Bos, die de kerkgangers bij het binnenkomen van het kerkgebouw de hand drukte, gaf als reactie op de opheffing van de zelfstandigheid: „De Heere is getrouw. Gij evenwel, Gij blijft Dezelfde o, Heere.”
De wortels van de gemeente dateren uit 1951. In dat jaar maakten zich enkele mensen los van de christelijke gereformeerde kerk van Breda en kwamen ze samen in een zaaltje van Ons Huis aan de Waterstraat. In 1953 werd Breda een afdeling van de gereformeerde gemeente van Sprang-Capelle. De gemeente werd op 7 april 1959 geïnstitueerd als zelfstandige gemeente.
In 1961 besloten de leden een eigen pand te kopen aan de Spoorstraat. Vanwege een gestage groei kon men in 1970 een nieuw, groter kerkgebouw in gebruik nemen aan de Vriesdongen.
Op het hoogtepunt, in het begin van de jaren ’70, telde de gemeente 131 leden, waarvan ongeveer de helft dooplid was. Niet lang daarna begon de neergang. In 1984 had de gemeente minder dan honderd leden. Ruim tien jaar later, in 1996, waren dat er minder dan zeventig. In 2004 was het aantal gedaald tot minder dan vijftig en een jaar geleden bleef de teller steken op 43 leden. De zondagsschool en de verenigingen waren toen allemaal al gestopt.
Op zondagmorgen bezoeken ongeveer 25 personen de diensten en ’s avonds ongeveer 15, aldus Bos. Tijdens de herdenking van het vijftigjarig bestaan van de gemeente in 2009 zei hij dat er al 25 jaar zorgen waren over het voortbestaan van de gemeente die in totaal ruim 54 jaar zelfstandig is geweest.
Zie ook Digibron:
Verslag herdenkingsdienst 40-jarig bestaan Gereformeerde Gemeente Breda (De Saambinder, 29-04-1999)
Ingebruikname nieuw kerkgebouw te Breda (De Saambinder, 15-10-1970)
Instituering der Geref. Gemeente te Breda (De Saambinder, 07-05-1959)