Staphorster variant jaarwisseling werkt
STAPHORST. Regelmatig gaan Staphorsters de boer op om in den lande voorlichting te geven over hoe ze het voor elkaar krijgen dat oud en nieuw in hun dorp rustig verloopt. Net na de jaarwisseling staan ze er weer: zestig stewards, mannen uit de eigen gemeenschap die een oogje in het zeil houden en de jeugd aanspreken als het mis dreigt te gaan. Het blijkt te werken.
Afgelopen vrijdagavond kwam de groep van zestig stewards bijeen in de brandweerkazerne. Er is één stewardess, maar die slaat een jaartje over. De stewards kregen instructies, het rooster, een zaklamp, een vuurwerkbril, hesjes en gehoorbeschermers.
Het doel is simpel: de jeugd aanspreken als er wat broeit. „Het geheim? Je haalt jongeren uit de anonimiteit. Wij kennen hen. Dat werkt”, zegt Evert Slager uit Staphorst. Hij was vijf jaar geleden de initiatiefnemer van de stewards. De politie blijft op de achtergrond.
In hechte gemeenschappen werkt de politie vaak als de spreekwoordelijke rode lap. In Staphorst is dat niet anders. Zeventien jaar geleden begon de Stichting Oud en Nieuw met het organiseren van een feest in een grote tent op het evenemententerrein. Het doel: de jeugd van straat halen.
Het feest lag en ligt gevoelig in het behoudende deel van de bevolking, maar het werkt: minder vernielingen. Ook nu is er weer een feest. Het begint na middernacht en gaat door tot een uur of vier. Feest als middel, niet als doel.
Een jaar of vijf geleden dreigde het weer mis te gaan. Een nieuwe generatie jongeren was baldadig. De politie wilde het jaar daarop massaal aanwezig zijn. Evert Slager, ook verantwoordelijk voor het tentfeest tijdens de jaarwisseling en nog altijd voorzitter van de stichting die dit verzorgt, besloot het met ‘eigen’ mensen te gaan doen. Hij richtte de Werkgroep Oud en Nieuw op. „Ik zei: als jullie met zestig man politie komen, stop ik met het tentfeest.”
De werkgroep benaderde allerlei mensen. Er waren tachtig personen die een steentje wilden bijdragen. „Het resultaat: minder politie-inzet, minder vernielingen en een goede sfeer. De stewards zijn eigen mensen. Ze kennen de jeugd en als ze de jongeren aanspreken, wordt er geluisterd. Het gaat namelijk om je eigen voetbaltrainer, je eigen buurman, je eigen jeugdleider of oom.”
Ook in Rouveen is er een groep actief. Hier worden ze de Uutkiekers genoemd.
Henk Bisschop, oud-raadslid van de SGP, is een van de zestig Staphorster stewards. „Je levert een bijdrage aan de gemeenschap. Het is een kleine moeite, maar het loont: minder vernielingen en veel minder kosten voor de gemeenschap. Normaal ga ik rond kwart over twaalf naar bed, nu ga ik de straat op.”
Ook wethouder De Jong (SGP) is er dit jaar weer bij. „Ik vind het goed dat we het als lokale samenleving zelf doen. Soms heeft de samenleving een klein zetje nodig. In het begin was de sfeer gespannen, werden we gezien als indringers. Dat is niet meer zo.”
Dit jaar lopen er voor de vijfde keer stewards rond in het dorp. Vanaf kwart over twaalf staan de heren op hun post. Zien ze jongeren drinken op straat, wordt er vuur gestookt of zit er een relletje in het vat, dan gaan ze het gesprek aan.
Rustig en beheerst en altijd met z’n tweeën. „Er is nog nooit wat gebeurd”, zegt Evert Slager. Rond een uur of halfvier zijn er snert en koffie en vindt er een korte evaluatie plaats. „We lossen het in Staphorst zelf op.”