Politiek

Kabinet overleeft door vrienden en akkoorden

DEN HAAG (ANP). Rutte II heeft een moeilijk jaar achter de rug. Er waren momenten dat het kabinet van VVD en PvdA, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, aan het eind van zijn latijn leek. Maar dankzij een stroom van akkoorden wist het het hoofd boven water te houden. Vooral de hulp van drie ‘bevriende’ oppositiefracties was essentieel. D66, ChristenUnie en SGP staken het kabinet diverse malen de reddende hand toe, waardoor de coalitie inmiddels spottend ‘paars met de Bijbel’ wordt genoemd. Een overzicht.

26 December 2013 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 07:54

13 februari. Het kabinet sluit een woonakkoord met D66, ChristenUnie en SGP. Daarin staan afspraken over een verhuurderheffing en huurverhoging. Ook gaar de btw voor verbouwing omlaag. Bij de presentatie roept D66-leider Alexander Pechtold de overige fracties op alvast „de agenda te trekken voor de volgende afspraak”.

11 april. Kabinet, vakbonden en werkgeversorganisaties sluiten een sociaal akkoord. Dat gaat vooral over de hervorming van WW en ontslagrecht. Ook komen er extra banen voor arbeidsgehandicapten.

24 april. Het kabinet sluit ook een akkoord met de zorgsector over de langdurige zorg. De grootste bond, de Abvakabo, tekent dat overigens niet.

16 juli. Een nieuw zorgakkoord komt tot stand, ditmaal met de ziekenhuizen. Het moet zorgen voor een rem op de zorguitgave, waardoor het kabinet 1 miljard bespaart.

28 augustus. Het kabinet tekent een energieakkoord met onder meer sociale partners en milieubeweging. Het moet zorgen voor energiebesparing en meer hergebruik van energie en leiden tot zeker 15.000 banen.

19 september. Het kabinet sluit een akkoord met de onderwijssector. Er staan afspraken in over vermindering van werkdruk en nascholing van docenten.

11 oktober. Kabinet, coalitiepartners, D66, ChristenUnie en SGP komen een begrotingsakkoord overeen. Hierdoor weet het kabinet zich verzekerd van steun in de Senaat voor zijn plannen voor 2014. In het begrotingsakkoord worden onderdelen van het sociaal akkoord aangepast.

17 december. Het woonakkoord haalt in de Eerste Kamer een nipte meerderheid. Het blijft tot het laatst spannend, omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn dwarsligt. Voor het kabinet is er sprake van een topdag, want er komt ook een akkoord met de gemeenten tot stand over de decentralisatie van de langdurige zorg.

18 december. Kabinet en zijn vrienden van D66, ChristenUnie en SGP sluiten een akkoord over een lagere pensioenopbouw. Eerder was het kabinet er niet in geslaagd deze maatregelen door de Senaat te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer