Buitenland

Franse diplomaten staken massaal

Zelden is in Frankrijk een stakingsoproep zo goed opgevolgd als maandag bij de Franse buitenlandse dienst. Volgens de Unsmae -de meerderheidsbond op Buitenlandse Zaken- heeft 94 procent van het ruim 9000 man sterke personeel dat direct onder het ministerie valt, het werk geheel of gedeeltelijk neergelegd.

ANP
2 December 2003 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

Woordvoerder van het ministerie Hervé Ladsous sprak rond het middaguur nog over „heel wisselende reacties” ; ’s avonds sprak hij de 94 procent niet tegen.

Zelfs ambassadeurs hebben openlijk gezegd dat het zo niet verder kan: er is geen geld meer, Frankrijk leeft boven zijn stand en trekt geen middelen of personeel uit om zijn mondiale ambities overeind te houden. „De minister houdt prachtige verhalen, maar voor zijn eigen huis zorgt hij niet goed. Hij wil steeds meer voor steeds minder”, aldus een diplomaat tijdens een demonstratie voor de Senaat maandagmiddag.

Zo’n 120 personeelsleden van de anders zo discrete Quai d’Orsay, het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, betoogden daar op het moment dat minister de Villepin er zijn begroting verdedigde tegen gebrek aan personeel en aan middelen en tegen nieuwe bezuinigingsplannen. De druppel die de emmer deed overlopen was de aangekondigde bezuiniging van 20 miljoen euro volgend jaar op de kosten van huisvesting voor diplomaten in het buitenland. Dat maakte de tongen los.

Zo bleek dat op het ministerie zelf de helft van de liften al tijden kapot is. De afgelopen maand is er drie dagen gebrek geweest aan papier. In het buitenland klagen leveranciers aan de 154 ambassades en 100 consulaten steen en been omdat ze veel te laat worden betaald. Het personeel maakt dikwijls dagen van 14 uur of meer, en het eind is niet in zicht. Er zijn plannen om 46 procent van het personeel dat met pensioen gaat niet te vervangen.

Bezuinigingen treffen ook programma’s en subsidies, vooral in ontwikkelingslanden. Zelfs Ladsous gaf voor de radio toe dat „dergelijke vertragingen niet bevorderlijk zijn voor de geloofwaardigheid van Frankrijk.” Ambassadeur Pierre Sellal bij de Europese Unie in Brussel -een van de best bedeelde posten- vertelde voor de televisie soms niet eens middelen te hebben om een expert op pad te sturen of te ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer