Bisschop (SGP) bij Solidamentum: Kerk kan meer doen in de samenleving
BARNEVELD. Reformatorische kerken hebben veel kansen voorbij laten gaan om goed te doen in de Nederlandse samenleving, vindt dr. R. Bisschop.
Het SGP-Kamerlid sprak dinsdag tijdens het jaarlijkse congres van Solidamentum, de reformatorisch-christelijke studentenvereniging die zich richt op hbo- en wo-studenten. De bijeenkomst in de Barneveldse kerk De Hoeksteen trok ruim tachtig studenten. Het thema van de bijeenkomst was: ”Amor vincit omnia” (Wandelt in de liefde).
Drs. J. W. van Berkum, werkzaam bij het Wetenschappelijk Instituut van de SGP, vertelde over de naastenliefde van de vroege christenen: „Die liefde was niet alleen bestemd voor medechristenen, maar ook de heidenen mochten daarvan profiteren.”
Van Berkum zoomde in op de hulp aan zieken tijdens epidemieën. Terwijl de gezonde heidenen, bang als ze waren besmet te worden, de zieken aan hun lot overlieten, schoten de christenen hen juist te hulp. Bisschop Cyprianus, die de hulpverlening in Carthago in het midden van de derde eeuw organiseerde, zei dat de gemeenteleden bij het verlenen van hulp geen onderscheid tussen christenen en niet-christenen mochten maken.
Deze maatschappelijke hulp had een positieve uitwerking. „De lasterpraatjes over christenen werden minder. De heidenen wisten uit eigen ervaring dat christenen fatsoenlijke mensen waren.”
De SGP’er trok de lijn door naar de moderne tijd en stelde dat kerken en individuele christenen hun naastenliefde niet moeten beperken tot de eigen kring. „Christenen horen in de buurt bekend te staan als mensen op wie men een beroep kan doen.”
Tijdens de forumdiscussie zei Van Berkum dat de reformatorische zuil en het naar buiten treden niet op gespannen voet staan met elkaar. „Vanuit de innerlijke wapening in de zuil kunnen christenen uitgaan in de maatschappij.”
Als voorbeeld daarvan noemde hij het Scharlaken Koord, dat werkt onder prostituees en hulp verleent aan de Voedselbank. Ook in het kader van de participatiemaatschappij ziet Van Berkum mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). „Kerken hebben nu de kans om zich aan te sluiten bij de sociale wijkteams”.
Het kamerlid Bisschop sprak over de geestelijke strijd, die in ons land gewonnen lijkt te worden door de tegenkrachten. „De liefde van velen zal verkouden, omdat de ongerechtigheid toeneemt.”
De politicus wees hierbij onder meer op de nieuwe huwelijksmoraal, waarbij trouw een andere invulling krijgt, op vrije seksualiteit en op abortus.
Toch eindigde het Kamerlid niet in mineur. Hij verwees naar het Kerstfeest als bewijs van Gods ultieme liefde en de uiteindelijke overwinning van Christus. „Ook is Gods algemene genade nog steeds zichtbaar in de maatschappij.”
Bisschop noemde de vele positieve berichten die binnenkwamen na het optreden van SGP-kamerlid Van der Staaij bij het televisieprogramma van Pauw & Witteman over de dating-site Second Love. „Ik ben geen SGP’er, maar hier heeft de SGP wel een punt”, schreef iemand. Een ander, die altijd D66 gestemd had, mailde dat de SGP in dit geval gelijk had: ,Waar blijven we als de huwelijkstrouw weg is?” stond er in het mailtje.
Bisschop vindt dat er veel kansen voor de christelijke politiek en de kerken zijn om in deze maatschappij van zich te laten horen. Maar, zo voegde hij eraan toe, „het is de vraag of de reformatorische kerken daar klaar voor zijn.”
Tijdens de forumdiscussie zei Bisschop het een gemiste kans te vinden dat de kerken in de meeste gemeenten in de biblebelt niet achter het Wmo-loket te vinden zijn. „We moeten wél doen aan alle mensen. Ik doe een appel op alle kerken in de gezindte om aandacht te besteden aan de maatschappelijke nood in ons land.”
De diaconieën zouden volgens de politicus de moed moeten hebben om de wijken in te gaan. Leden van jeugdverenigingen kunnen actief de buurt in trekken om mensen te helpen.
Van Berkum noemde als positief voorbeeld jongeren van de gereformeerde gemeente en de gereformeerde gemeente in Nederland die in Gouda de Voedselbank hielpen.