Hulp en hoop in uitzichtloze situatie
Wie bij Operatie Mobilisatie werkt, moet zelf een achterban verzamelen die financiële steun biedt. Toch maakte Meindert Kramer dit jaar de overstap naar de organisatie. „Ik had wel een zetje nodig, want ik ben niet iemand die zomaar een dergelijke stap zet.”
Na een hbo-opleiding communicatie en multimediadesign werd Kramer grafisch vormgever. Eerst had hij een eigen bedrijfje, later ging hij aan de slag bij een internet- en reclamebureau in Lelystad.
„Het werk ging goed, ik werd gewaardeerd, maar toch zat ik niet echt op mijn plek. Al een paar jaar vroeg ik me af waar ik me kon inzetten voor Gods Koninkrijk. Ik heb de Heere gevraagd: Waar wilt U me hebben?”
Vorig jaar zag hij een advertentie van Operatie Mobilisatie (OM). „Geen onbekende organisatie: ik zit in het thuisfrontteam van iemand die op het schip Logos Hope vaart.”
OM heeft wereldwijd tal van hulpverleningsprojecten opgezet. Momenteel werken meer dan 6000 mensen voor de organisatie: in 110 landen of op de Logos Hope, die van land naar land vaart om „kennis, hulp en hoop” te bieden en te evangeliseren. „Wat me aanspreekt is het interkerkelijke karakter van de organisatie en het feit dat aan de hulpverlening Evangelieverkondiging verbonden is: we mogen –ook in uitzichtloze situaties– hoop bieden die dieper gaat dan de eerste hulp die we verlenen.”
Vanuit Nederland werken momenteel zo’n 155 mensen voor OM in het buitenland. Om zowel werkers als financiële steun te werven, zocht OM-Nederland vorig jaar een communicatiemedewerker. „Zonder communicatie weten mensen niet dat dit werk er is en kunnen anderen niet uitgezonden worden.”
Kramer vroeg om een oriënterend gesprek. Hij hikte aan tegen het wegvallen van de zekerheid van een vast salaris. „Ik had veel twijfels: wie ben ik, kan ik dit, en hoe moet het financieel? Het werd echter bevestigd dat dit de goede plek voor me is. Zo hoorde ik in een preek: Als je wilt weten of God een deur voor je opent, moet je wel de klink grijpen. Dat zetje had ik nodig, want eigenlijk heb ik het niet zo op grote veranderingen. In een andere preek ging het over het volk Israël dat kort na de verlossing van de Egyptenaren tijdens de doortocht door de Rode Zee alweer murmureerde. De predikant zei: „Kijk naar Gods trouw in het verleden, dan mag je vertrouwen voor de toekomst hebben.” Die bevestigingen vanuit Gods Woord waren echt beslissend voor me.”
Na de benoeming begon het samenstellen van een achterban. Er kwam een thuisfrontteam en mensen zegden toe een financiële bijdrage te leveren. „Dat is eigen aan het werk bij OM: het meeste geld wordt in de hulpverlening gestoken, dus het inkomen van werkers is afhankelijk van de steun van mensen om hen heen. Ik heb een gezin met twee kleine kinderen, dus er moet wel brood op de plank komen.”
Tot nu toe is het mobiliseren van een achterban slechts voor een deel gelukt. „Het gaat misschien gemakkelijker als je naar het buitenland wordt uitgezonden. Mensen begrijpen soms niet dat er ook in Nederland werk te doen is. Het was hard nodig dat deze functie werd vervuld, dus bij wijze van uitzondering vult OM mijn salaris het eerste jaar aan.”
Uitgezonden
In april ging Kramer (29) aan de slag op het OM-hoofdkantoor. Dat staat in Emmeloord, niet ver van zijn woonplaats Urk. Daar behoort Kramer tot de christelijke gereformeerde Ichthusgemeente. Die zond hem uit. „Alle werkers worden door hun kerk uitgezonden. Ook in de hulpverleningsgebieden werken we altijd samen met plaatselijke kerken.”
Persberichten schrijven, een nieuwe website ontwikkelen, folders samenstellen, stands op evenementen voorbereiden: „het werk is veel breder dan wat ik voorheen deed, en de omgeving is heel anders dan de reguliere zakenwereld. Na alle twijfel merk ik dat ik op de plek ben die God me heeft gegeven, ook al is het werven van de nodige steun nog lang niet rond. We hebben als gezin financieel wat moeten inleveren, maar voelen ons gezegend.”
serie De wending
Dit is het tweede deel in een serie over mensen die in het achterliggende jaar een grote verandering meemaakten.