Christenvervolging

„Methode voor opzet Ranglijst Open Doors transparant”

Een internationaal academisch netwerk dat de aantasting van religievrijheid onderzoekt, heeft de methode om de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors op te stellen, beoordeeld als „transparant, helder en uitvoerig.”

Redactie kerk
23 December 2013 18:00Gewijzigd op 15 November 2020 07:52
Beeld RD
Beeld RD

Dat maakte Open Doors maandag bekend. Open Doors is een internationale organisatie die vervolgde christenen steunt. De Nederlandse afdeling is gevestigd in Ermelo.

Het is de eerste keer dat Open Doors haar onderzoeksmethode voor de opzet van de Ranglijst heeft laten beoordelen. Het onderzoeksbureau International Institute for Religious Freedom (IIRF) voerde de studie uit. Directeur Tjalling Schotanus van Open Doors: „We zijn blij met de academische waardering die de toetsing door het International Institute for Religious Freedom met zich meebrengt. We geloven dat hun verificatie de Ranglijst Christenvervolging nog beter verdedigbaar maakt, wat bijvoorbeeld heel belangrijk is voor onze medewerkers die zich bezighouden met pleitbezorging in nationale en internationale politiek.”

Vorig jaar veranderde Open Doors haar methode van onderzoek. Volgens de organisatie zijn de criteria verbeterd en is vergelijking tussen landen gemakkelijker geworden. Dat betekende onder andere dat op de Ranglijst Christenvervolging 2013 het land Egypte tien plaatsen daalde, terwijl er geen verbetering van de situatie van christenen had plaatsgevonden.

De reeks van vijftig landen waar christenen hevig worden vervolgd, wordt gebaseerd op veldonderzoek. Open Doors legt de uitslagen vervolgens naast opvattingen van experts binnen en buiten de organisatie. Daarna vindt eventueel nader onderzoek plaats door het gebruik van een vragenlijst. Deze lijst wordt volgend jaar gepubliceerd.

Volgens directeur Schotanus betekent de conclusie van het IIRF niet dat de methode van de Ranglijst vanaf nu in beton is gegoten. „Open Doors nodigt bijvoorbeeld onderzoekers en wetenschappers uit om kritisch naar de vragenlijst en onderzoeksmethode te kijken, en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling daarvan. We willen dat de Ranglijst Christenvervolging niet alleen wordt gebruikt als overzicht van waar christenen in de wereld worden vervolgd, we willen het ook graag inzetten als wetenschappelijk onderbouwd instrument voor onderzoekers en politiek.”

De Ranglijst Christenvervolging 2014 verschijnt 8 januari.


Zie ook:

Vervolging christenen neemt toe, vooral in Afrika

Saudi-Arabie meest antichristelijke land

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer