Opinie

Commentaar: Terugdraaien abortuswet Spanje teken van hoop

De conservatieve regering van Spanje heeft een verkiezingsbelofte ingelost. De abortuswet, die abortus ook in Spanje mogelijk maakte, wordt grotendeels teruggedraaid. Abortus wordt verboden, behalve als het leven van de moeder in gevaar is, als de baby ernstig verminkt is, of als er sprake is van een misdrijf (verkrachting).

Hoofdredactioneel commentaar
23 December 2013 10:45Gewijzigd op 15 November 2020 07:51
beeld EPA
beeld EPA

De regering van Spanje schrijft daarmee geschiedenis. Nog nooit is in een land een liberale abortuswet vervangen door een strengere. Het parlement moet trouwens nog over de wet stemmen. Maar dat lijkt, gezien de verhoudingen, een formaliteit.

De klap is in het pro-abortuskamp hard aangekomen, gezien de felle en cynische reacties. Voorstanders van abortus in Spanje spreken van een terugkeer naar het stenen tijdperk. Vrouwen die abortus willen laten plegen, zullen nu hun toevlucht zoeken tot illegale klinieken, zo zeggen ze.

De toon waarop er in de Nederlandse media over dit onderwerp de afgelopen dagen werd bericht, was vaak opvallend aanvallend. De verbazing over het feit dat een land een vrijere wetgeving terugdraait, was tussen de uitgesproken zinnen door te horen. Ouderwets, zo luidde het oordeel. En nergens in de berichtgeving ontbrak de beschuldigende vinger richting de Rooms-Katholieke Kerk, die in Spanje nog –let vooral op dat woordje– veel invloed heeft, zoals dan werd gezegd.

Blijkbaar zien veel liberale Nederlanders zichzelf zo als het middelpunt van de wereld dat ze zich met geen mogelijkheid kunnen voorstellen dat er zelfs binnen de Europese Unie over ethische kwesties in veel landen heel anders wordt gedacht.

Daarbij is het natuurlijk een schok te ontdekken dat liberale wetgeving ook teruggedraaid kan worden. Tot nu toe werden landen die geen abortus toestaan, zoals Polen, Malta en Ierland, vooral als achterlijk afgeschilderd. „Die zijn nog niet zo ver”, klonk het dan. Maar een land dat al wél zo ver was, kan blijkbaar ook op zijn schreden terugkeren.

Het was voor libertijnse eurofielen toch al geen beste week. Zo besloot het Europese Parlement dinsdag, zij het met een krappe meerderheid, tegen een rapport te stemmen dat onder andere een vrije toegang tot abortus in de hele EU als een minimale norm stelt. Oftewel: vrouwen hebben recht op vrije toegang tot abortus. Wetgeving op dit terrein zou trouwens wel de bevoegdheid blijven van de lidstaten zelf.

Beide ontwikkelingen laten zien dat Europa, mede dankzij de invloed van landen waar de Rooms-Katholieke Kerk inderdaad een grote invloed heeft op de bevolking, in ethische zaken een remmende werking kan hebben. Dat is een tegenvaller voor juist die partijen die pro-Europees zijn én liberaal in ethische kwesties.

Voor het prolifekamp zijn de gebeurtenissen in het Europees Parlement en Spanje bemoedigend. Soms lijkt het opkomen voor de beschermwaardigheid van het leven vechten tegen de bierkaai. De ontwikkelingen in Spanje laten echter zien dat er ook op ethisch terrein een omkeer kan komen, waardoor dat wat eigenlijk niemand meer verwacht, werkelijkheid wordt.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer