Veel Nederlanders voor automatische donatie
Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voor een automatische donatie van organen. Daarmee zou het tekort aan donororganen aanzienlijk verkleind worden.
Dat blijkt uit onderzoek dat het Rathenau Instituut dinsdag presenteerde. In totaal is 63 procent van de Nederlanders voorstander van een systeem van geen bezwaar. In dat systeem is iedere burger automatisch orgaandonor tenzij hij daartegen bezwaar maakt.
In het huidige donatiesysteem moet iedereen nog expliciet een keuze maken of hij donor wil worden of niet. Dat systeem werd enkele jaren geleden ingevoerd, maar leidde niet tot een aanzienlijke stijging van het aantal beschikbare organen. De wachtlijsten voor transplantatie zijn in de achterliggende jaren alleen maar gestegen. Vorig jaar kwamen nog geen 200 nieren beschikbaar.
Het kabinet beslist begin volgend jaar of de wet op de orgaandonatie blijft bestaan. De Nierstichting is sterk voor het Belgische systeem. Volgens Eurotransplant behoort Nederland met Duitsland, dat ook de zogenoemde toestemmingsregistratie hanteert, tot de achterhoede in Europa.
Vooruitlopend op het kabinetsbesluit volgend jaar deed het Rathenau Instituut, dat technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen volgt, navraag naar de aanvaardbaarheid en de verwachte effectiviteit van diverse orgaandonatiesystemen. Het systeem van automatische donatie komt daarbij als meest kansrijk uit de bus. Ook de wenselijkheid van een ”voor-wat-hoort-wat”-systeem, waarbij geregistreerde donoren voorrang krijgen bij transplantaties, is onderzocht. Dit systeem gaat uit van de gedachte dat wie een orgaan wil ontvangen de plicht heeft zichzelf als donor te laten registreren. Maar zelfs als dit 20 procent meer organen zou opleveren, vindt slechts 22 procent van de Nederlanders dit systeem aanvaardbaar.