Buitenland

Ophef in VS na kritiek tv-ster op homoseksuelen

De televisieserie ”Duck Dynasty” is een van de meest succesvolle in de Verenigde Staten van dit moment. Het belangrijkste gezicht van de serie, familiehoofd Phil Robertson, moet echter vertrekken vanwege homophobe en racistische uitspraken.

Redactie digitale media
21 December 2013 18:11Gewijzigd op 15 November 2020 07:51
beeld YouTube
beeld YouTube

Op 18 december maakte televisiezender A&E, die Duck Dynasty uitzendt, bekend dat Phil Robertson niet langer welkom is bij de opnames. Aanleiding is een interview met het tijdschrift GQ waarin de orthodoxe christen Robertson zijn kritiek op homoseksualiteit niet onder stoelen of banken steekt. Op de vraag wat volgens hem zondig is, antwoordde de tv-ster dat homoseksualiteit leidt tot allerlei vormen van seksueel losbandig en pervers gedrag. Ook maakt hij in expliciete bewoordingen duidelijk dat voor een man een vrouwelijk geslachtsorgaan aantrekkelijker zou moeten zijn dan de anus van een man.

Daarnaast bagatelliseert Robertson in hetzelfde interview de vroegere blanke onderdrukking van de zwarten door te stellen dat ten tijde van de Jim Crow-wetten (die tussen 1876 en 1964 scheiding aanbrachten tussen Afro-Amerikanen en blanken) niemand in de staat Louisiana ooit heeft gezien dat een zwarte werd mishandeld.

De gemoederen raakten nog verder verhit toen na het gewraakte interview een video van een preek van Robertson uit 2010 opdook. Ook daarin verwierp Robertson seksuele gemeenschap tussen mensen van hetzelfde geslacht, waarbij hij zich beriep op de apostel Paulus.

In een toelichting op de schorsing verklaarde A&E teleurgesteld in de opvattingen van Robertson en dat zijn privé-opvattingen niet passen bij Duck Dynasty.

Kort na zijn schorsing werd een Facebookprofiel aangemaakt waarop een boycot van A&E werd bepleit. Binnen 24 uur had de pagina al een miljoen ‘likes’. De gouverneur van Louisiana Bobby Jindal verklaarde in een reactie dat Robertson en zijn gezin „fantastische burgers van de staat Louisiana” zijn.

De schorsing van Robertson toont volgens predikanten in de Verenigde Staten duidelijk de toenemende botsing tussen verschillende grondrechten. „Amerikanen beginnen zich te realiseren dat de rechten van homoseksuelen boven de vrijheid van godsdienst worden gesteld”, zei Mat Staver in WND. De oprichter en voorzitter van het Liberty Counsel, die tot aan het Hooggerechtshof streed tegen het homohuwelijk, hekelde het besluit van A&E. In een verklaring liet zijn organisatie weten dat de beslissing strijdt met een van de meest fundamentele principes van de Amerikaanse samenleving: „dat mensen het recht hebben hun religieuze standpunten te uiten zonder daarvoor te worden gestraft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer