„Eet geen konijn, eend of kalkoen met kerst”
AMSTERDAM (ANP). De etiketten van wild, zoals konijn, eend en kalkoen, in de schappen van supermarkten zijn zo ingewikkeld opgesteld, dat niet duidelijk is waar het vlees vandaan komt en hoe het dier gehouden is. Dat zegt Wakker Dier. Volgens de organisatie is dat bewust gedaan om het erbarmelijke leven van deze dieren te verbloemen. De omstandigheden waaronder veel konijnen, eenden en kalkoenen worden gehouden zouden zelfs zo slecht zijn, dat Wakker Dier mensen oproept het vlees van deze dieren niet te kopen.
Rond de feestdagen is traditioneel een enorme piek in de verkoop van deze diersoorten te zien, veel mensen eten dit met Kerstmis. Maar de ruim 900.000 eenden, 800.000 kalkoenen en 325.000 konijnen die in Nederland voor het vlees worden gehouden, leven volgens Wakker Dier veelal onder slechte omstandigheden.
„Eenden en kalkoenen leven in grote hallen bovenop elkaar, net zoals de plofkip”, zegt een woordvoerster van Wakker Dier. De dieren mogen niet naar buiten en worden in korte tijd vetgemest. „Eenden hebben geen zwemwater. Konijnen worden in kooitjes ter grote van een A4’tje gehouden waarin ze niet eens rechtop kunnen zitten.”
De manier waarop de dieren gehouden worden, staat echter niet duidelijk op de etiketten in de supermarkten. Het is volgens de organisatie vaak niet duidelijk te achterhalen of het om een wild, tam of gekweekt dier gaat. Wilde dieren zijn door jagers geschoten, maar tamme en gekweekte dieren zijn opgegroeid in stallen en hebben geen daglicht gezien.