Branche keurt Zwolse supermarkt voor minima af
De supermarktbranche ziet niets in het Zwolse initiatief om een supermarkt te beginnen waar minima voor eenvijfde van de prijs artikelen kunnen kopen. De koepel van supermarkten, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), noemt het stigmatiserend. Supermarktketen Albert Heijn zegt dat teruggehaalde producten een gevaar voor de voedselveiligheid kunnen opleveren.
Het initiatief voor de Zwolse winkel komt van Stad & Werk, een organisatie die onder meer werkgelegenheidsprojecten organiseert in de regio Zwolle. Voor de speciale supermarkt is de hulp nodig van gangbare supermarkten en distributiecentra. Producten die door kleine foutjes zijn afgeschreven, maar zich nog goed lenen voor consumptie moeten via de minimasupermarkt worden verkocht. „Bijvoorbeeld producten met een foutje op het etiket”, zegt sectormanager M. Ophuis van Stad & Werk.
Ongeveer vier jaar geleden wilde de gemeente Heerlen een winkel voor minima openen. Dat plan zorgde voor veel ophef en het werd uiteindelijk tegengehouden. In Brussel is wel een supermarkt voor de minima. Alleen klanten met een pasje van de sociale dienst kunnen daar winkelen.
De nieuwe supermarkt wil vooral producten met een lange houdbaarheid verkopen. Zodra ze binnen het logistieke proces van gangbare supermarkten grotendeels zijn afgeschreven, wil Stad & Werk ze voor een klein bedrag kopen.
Het is nog niet precies bekend wanneer de winkel de deuren opent. „We zijn natuurlijk geen kruideniers en moeten de plannen nog verder uitwerken, maar als iedereen meewerkt, hopen we binnen drie maanden te kunnen starten”, aldus Ophuis.
Volgens hem is de speciale supermarkt hard nodig. „Het is eigenlijk een schande dat ons initiatief nodig is om het leed onder een deel van de bevolking iets te verzachten.” Naast het voordeel dat de minimasupermarkt oplevert voor de doelgroep, moet het initiatief ook banen scheppen.
Het CBL is niet enthousiast over het initiatief. „Minima zijn dan als zodanig herkenbaar”, zegt de woordvoerster. „Wij zien liever oplossingen waarbij deze mensen gewoon in de supermarkt kunnen winkelen. Hoe sympathiek het ook lijkt, dit is niet de manier om deze groep mensen te helpen.”
Ook Albert Heijn staat niet te juichen. „Producten die teruggaan, kunnen op een of andere manier gevaar opleveren voor de voedselveiligheid”, zegt de woordvoerster. „Producten die wij niet goed genoeg vinden voor onze klanten vinden wij ook niet goed voor de minderbedeelden, die ook bij Albert Heijn goedkope producten kunnen vinden.”
De Stichting Merkartikel, waarbij vooral fabrikanten van levensmiddelen zijn aangesloten, heeft geen mening. „Er valt nog weinig over te zeggen”, aldus de woordvoerster. „Het is niet duidelijk of onze leden hieraan meedoen.”
Supermarkten zijn de afgelopen anderhalve maand fors goedkoper geworden nadat marktleider Albert Heijn de prijzen van veel producten verlaagde.