Verzekeraars dubben over HIV-patiënten
Verzekeraars overwegen HIV-patiënten in aanmerking te laten komen voor een levensverzekering. Het Verbond van Verzekeraars verklaarde maandag in de loop van volgend jaar hierover een beslissing te willen nemen.
„We praten al enige jaren met organisaties zoals het Aids Fonds, de Aids-vereniging, Stichting HIV-monitoring en het ministerie van Volksgezondheid over een levensverzekering voor deze groep mensen. Succesvolle nieuwe therapieën hebben deze gesprekken in een stroomversnelling gebracht”, stelde een woordvoerder van het verbond.
Voor de verzekeraars zijn er volgens de zegsman „nog wel heel veel mitsen en maren” voordat zij een levensverzekering voor HIV-patiënten op de markt brengen. „Het kan heel goed zijn dat we volgend jaar moeten constateren: Het zit er niet in.”
Volgens het Verbond van Verzekeraars ontbreken nog te veel medische gegevens om te kunnen vaststellen of de HIV-patiënten een betaalbare levensverzekering kan worden aangeboden. „De laatste ontwikkelingen rond die nieuwe therapieën zijn hoopvol, maar we kennen nog niet de uitwerking op de lange termijn”, aldus de woordvoerder.
Volgens de zegsman verstrekken verzekeraars in Frankrijk en Engeland al een levensverzekering aan HIV-patiënten. „In Frankrijk rekenen ze daarvoor echter een onmogelijk hoge premie en in Engeland kun je je als HIV-patiënt maar voor een beperkte tijd van vijf jaar verzekeren. Op die manier willen wij het in ieder geval niet doen.”
De verzekeraars willen „zo veel mogelijk een gebruikelijke” levensverzekering aan HIV-patiënten kunnen aanbieden. De zegsman wijst op de mogelijkheden die behandelde kankerpatiënten hebben om zich tegen bijvoorbeeld een ongeval te verzekeren. Zij kunnen zich echter niet verzekeren tegen overlijden aan bepaalde ziektes. Bij HIV-patiënten is het uitsluiten van bepaalde aandoeningen volgens hem ingewikkeld, omdat deze mensen juist extra vatbaar voor ziektes zijn.
Volgens directeur F. de Wolf van de Stichting HIV-monitoring is gebleken dat ongeveer 20 procent van de mensen die aids-remmers gebruiken, hetzelfde risico op overlijden loopt als anderen. De stichting is daarbij uitgegaan van mensen die na vier weken behandeling een goed herstel van de afweer hebben en geen aantoonbare virusdeeltjes meer in hun bloed hebben.
Volgens voorzitter M. Verbrugge van de HIV-Vereniging zal dat percentage met de jaren stijgen tot uiteindelijk 100 procent, door de betere combinatietherapie voor mensen met HIV. „In het onderzoek van de Stichting HIV-monitoring zijn ook mensen meegenomen die voor de invoering van deze therapie al blijvende gezondheidsschade hebben opgelopen.”
Verbrugge noemt het te billijken dat die laatste groep niet meegenomen wordt in de overwegingen van de verzekeraars. „Ik vind dat je ergens moet beginnen.” De HIV-Vereniging gaat ervan uit dat het aantal mensen dat zich laat testen op HIV de komende jaren flink zal stijgen.
Het overheidsbeleid is erop gericht risicogroepen meer voorlichting te geven en te behandelen. Er zijn campagnes gericht op bevordering van testen. Bovendien krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland vanaf volgend jaar een HIV-test, zo kondigde staatssecretaris Ross van Volksgezondheid maandag nog eens aan.
„Uit een project in Amsterdam is gebleken dat er veel meer zwangere vrouwen met HIV rondliepen dan wij dachten. Waar het mij omgaat is dat die zwangere vrouwen zich straks kunnen verzekeren. Ook voor hun kinderen.”