Dr. Hebe Kohlbrugge neemt Václav Bendaprijs in ontvangst
DEN HAAG. De Nederlandse theologe dr. Hebe Kohlbrugge (99) heeft woensdag in Den Haag de Václav Bendaprijs voor de mensenrechten in ontvangst genomen.
De hoogbejaarde Kohlbrugge, achterkleindochter van de bekende negentiende-eeuwse predikant Hermann Friedrich Kohlbrugge, werd vorige maand al samen met zestien anderen onderscheiden. Ze kon de jaarlijkse prijs voor personen die zich hebben ingezet voor de vrijheid van Tsjechië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en onder het communistisch regime vanwege haar leeftijd echter niet komen afhalen in Praag, en kreeg die daarom woensdag ten huize van de Tsjechische ambasssadeur.
Dr. Kohlbrugge zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse verzet en sloot in concentratiekamp Ravensbrück vriendschap met een aantal Tsjechische gevangenen. Tijdens een bezoek aan het land in 1961 kwam ze onder de indruk van de droevige situatie in het communistische land. Zij zette daarna activiteiten op ter ondersteuning van de Tsjechen achter het IJzeren Gordijn en steunde dissidenten.
De Tsjechische ambassadeur Jaroslav Horak noemde het levensverhaal van Kohlbrugge een „indrukwekkend getuigenis van een toegewijde christelijke weg te midden van de grote conflicten van de twintigste eeuw. Het is een zuiver voorbeeld van hoe een mens moet leven om zijn zelfrespect niet te verliezen en de strijd aan te gaan met valse compromissen, op basis van de christelijke waarden van waarheid, solidariteit en loyaliteit.”
Horak sprak verder waarderende woorden over Kohlbrugges inzet voor de verspreiding van theologisch werk, van onder anderen de hervormde theoloog K. H. Miskotte.
In haar dankwoord memoreerde Kohlbrugge hoe ze in Ravensbrück toen ze ernstig ziek was, door twee Tsjechische communistes werd overgebracht naar een andere barak, wat haar leven redde.