Kerk & religie

Vrees voor lot twaalf ontvoerde religieuzen in Syrië

BEIROET. In de Libanese hoofdstad Beiroet komt nog voor Kerst het platform Christian Gathering bijeen. Een van de belangrijkste agendapunten is de ontvoering op 2 december van twaalf orthodoxe religieuzen uit het Sint-Thecla­klooster in het Syrische Maalula.

Van onze correspondent
19 December 2013 11:31Gewijzigd op 15 November 2020 07:47

Het platform Christian Gathering, dat in september werd opgericht, probeert christenen uit het Midden-Oosten –van alle kerkelijke achtergronden– te verenigen in het licht van de alarmerende situatie van de christelijke gemeenschappen in de regio.

De Syrische oppositie beweerde deze maand dat de ontvoerde religieuzen waren meegenomen om hen te beschermen tegen de aanvallen van het Syrische leger, 
wat geen enkele christen in het Midden-Oosten geloofde. Vervolgens verschenen de religieuzen in een door Al-Jazeera uitgezonden video, waarin ze zeiden dat ze goed werden behandeld. Duidelijk was echter dat de religieuzen spraken in aanwezigheid van hun ontvoerders. Inwoners van Maalula die de zusters van het Sint-Theclaklooster persoonlijk kenden, viel het bovendien op dat alle religieuzen in beeld verschenen zonder het borstkruis dat ze altijd dragen.

Op dit moment is zeker dat de twaalf religieuzen zich in Yabrud bevinden. Deze plaats ligt in het Qalamungebergte en wordt door analisten omschreven als een 
bolwerk van de aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusrabeweging. Inmiddels werden op allerlei niveaus kanalen geopend om met Jabhat al-Nusra te onderhandelen over de vrijlating van de religieuzen.

Grote onzekerheid is er ook over het lot van de weeskinderen voor wie de religieuzen in hun klooster in Maalula zorgden. Er doen geruchten de ronde dat Jabhat al-Nusra niet alleen de twaalf religieuzen, maar ook ten minste vier weeskinderen zou hebben ontvoerd.

Sinds de twee Syrische aartsbisschoppen Yazigi en Ibrahim in april dit jaar ten noorden van Aleppo werden gekidnapt, is er niets meer van hen vernomen. Na de kidnapping van de twaalf religieuzen was het in elk geval positief dat Jabhat al-Nusra onmiddellijk liet weten bereid te 
zijn om over de voorwaarden 
voor hun vrijlating te onderhandelen.

Jihadistische bewegingen stichten altijd hun eigen islamitische „emiraten”, die worden geleid door een emir. Het emiraat van 
Jabhat al-Nusra in Yabrud wordt geleid door emir Abu Malek al-Tilli, die een zekere Hamdi al-Kuwaiti afvaardigde als onderhandelaar. Tot op heden blijken alle onderhandelingspogingen –door onder andere de Verenigde Naties, het Vaticaan en Libanon– om de religieuzen vrij te krijgen, te zijn mislukt. Tijdens de bijeenkomst van de Christian Gathering zullen de gezamenlijke kerken proberen een nieuwe strategie te vinden om het leven van de twaalf religieuzen en wellicht een aantal weeskinderen te redden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer