Economie

Uiteenlopende reacties op saneringsfonds

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG/REUTERS/BELGA) - In Europa is wisselend gereageerd op het akkoord over een gezamenlijk Europees saneringsfonds en autoriteit bij de ontmanteling voor banken. Betrokken bewindslieden reageerden overwegend positief, maar in het Europarlement klinken kritische geluiden.

19 December 2013 07:05Gewijzigd op 15 November 2020 07:46
Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem praat met zijn Spaanse collega Luis de Guindos tijdens de top in Brussel. Foto EPA
Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem praat met zijn Spaanse collega Luis de Guindos tijdens de top in Brussel. Foto EPA

De woensdagavond gemaakte afspraken moeten voorkomen dat landen in de toekomst in de problemen komen door het redden van falende banken. Volgens de Italiaanse minister van Financiën Fabrizio Saccomanni is zelfs sprake van een historische overeenkomst, die onrust op de markten gaat voorkomen als opnieuw een grote bank omvalt.

Ook de Franse eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier kon zijn enthousiasme over het akkoord nauwelijks beteugelen. „Dit is een revolutionaire wending in de Europese financiële sector. Dit beëindigt het tijdperk van massale bail outs”, beloofde de Fransman na afloop.

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak over het „laatste bouwblok van de bankenunie dat op zijn plaats is gezet”. Hij benadrukte dat de bankensector verantwoordelijk wordt voor zijn eigen risico’s en verliezen en niet meer de belastingbetaler.

Toch is niet iedereen enthousiast over het akkoord. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool zei op Twitter dat de wensen van het Europarlement (EP) niet voldoende zijn meegenomen. „Ministers leggen bankenresolutie in handen lidstaten. Staat haaks op daadkrachtige Europese autoriteit die EP wil. Ik verwacht fikse clash”, schreef ze.

In het Europarlement klinkt al langer gemor over de Bankenunie. Zo hadden veel Europarlementariërs graag een grotere rol gezien voor instanties als de Europese Commissie. Vooral Duitsland werd aangewezen als dwarsligger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer