Binnenland

Na twintig maanden straten is Staphorster levensader klaar

STAPHORST. Klaas Dunnink (45) uit Staphorst en Mirek Kwasigroch (35) uit Polen hebben dinsdagochtend rond de klok van halftwaalf de laatste klinkers in de Oude Rijksweg in Staphorst getikt. Na twintig maanden straten is de klus geklaard.

Eelco Kuiken
18 December 2013 20:20Gewijzigd op 15 November 2020 07:46
Klaas Dunnink tikte gisteren de laatste stenen in de Oude Rijksweg in Staphorst. De stratenmaker en zijn medewerkers hebben er zeven kilometer opzitten. beeld Eelco Kuiken
Klaas Dunnink tikte gisteren de laatste stenen in de Oude Rijksweg in Staphorst. De stratenmaker en zijn medewerkers hebben er zeven kilometer opzitten. beeld Eelco Kuiken

De oeroude straatweg, een van de mooiste van Overijssel door het beschermde dorpsgezicht, is weer open.

De herinrichting van de Oude Rijksweg, dik 7 kilometer, begon op 2 april vorig jaar in Rouveen. Met het in het zand leggen van de laatste klinkers gisteren om halftwaalf in Staphorst was de klus geklaard. „Mijn levenswerk en tevens een thuiswedstrijd”, zegt stratenmaker en Staphorster Klaas Dunnink.

De klus kostte in totaal 3,5 miljoen euro. De provincie droeg 
1,3 miljoen bij. Vanmiddag vond de officiële opening van de Oude Rijksweg plaats door de Overijsselse gedeputeerde Maij samen met wethouder Brand. Maandenlang moesten mensen omrijden, nu kunnen ze weer gebruikmaken van de levensader van Staphorst en Rouveen.

Mooiste klus

Het Staphorster aannemersbedrijf van Klaas Kooiker legde de weg aan namens hoofduitvoerder Van Gelder. Stratenmakersbedrijf K. Dunnink zorgde voor de handjes aan de stenen. Met een man of tien, onder wie drie Poolse medewerkers, was Dunnink vanaf april vorig jaar bezig.

Dunnink en zijn mannen gingen met veel plezier op de knietjes liggen. „Het was een geweldige klus om te doen”, zegt de Staphorster. Hij legt al dertig jaar in weer en wind straten aan. „Dit was de grootste en mooiste klus uit mijn loopbaan. Mijn levenswerk tot nu toe. We werden overal goed verzorgd met koffie en koek.”

Burenruzie

„We kennen nu elke burenruzie aan de Streek. Vaak moesten buren van elkaars steeg gebruikmaken als de weg eruit lag. We hebben wel wat onmin gezien, maar over het algemeen viel het mee”, grinnikt de stratenmaker.

Er moet nu nog één deel van het dorpslint op de schop en dat is het stuk van de Gemeenteweg in Staphorst van de rotonde tot aan het spoor. In de tweede helft van volgend jaar is dit stuk aan de beurt. Dunnink hoopt en verwacht dat hij en zijn mannen dan weer aan de slag kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer