Economie

Geurts: Zorgen om nadere uitwerking EU-landbouwbeleid

DEN HAAG. De Kamer debatteert vanavond over de nationale uitwerking van het nieuwe Europese landbouwbeleid. CDA-Kamerlid Geurts: „Het komt nu aan op de details.”

Kees de Groot
18 December 2013 08:46Gewijzigd op 15 November 2020 07:45
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Nederland krijgt de komende jaren fors minder geld uit het Europese landbouwbudget. Gaat het volgend jaar nog om 793 miljoen euro, in 2014 is het nog maar 732 miljoen. Andere EU-lidstaten, zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk, krijgen juist veel meer geld.

„Omdat premier Rutte het in Brussel ongelooflijk heeft laten afweten, wordt de Nederlandse boer disproportioneel hard getroffen”, aldus een verontwaardigde Geurts. Begin vorige maand vreesde hij dat de boeren bij de nationale invulling van het EU-landbouwbeleid door staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) opnieuw klappen zouden krijgen.

Dijksma heeft haar plannen inmiddels aan de Kamer voorgelegd. Valt het mee?

„De staatssecretaris doet goed haar best om er voor de Nederlandse landbouw uit te slepen wat er in zit. In haar brief aan de Kamer over de nationale implementatie van het Europese landbouwbeleid zie ik gelukkig veel aandacht voor jonge boeren en voor voedselzekerheid.

Verder hoeft er geen dure landbouwgrond braak gelegd te worden en is er geen sprake van overheveling van inkomenssteun naar het plattelandsbudget.

Op hoofdlijnen, kortom, vind ik Dijksma’s beleid niet tegenvallen, maar het komt nu aan op de nadere uitwerking. De duivel zit vaak in de details.”

Wat moet er beter?

„De kalverhouderij loopt veel geld mis door de overgang van directe inkomenssteun aan boeren naar een gelijke betaling per hectare. Ik vrees grote negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in provincies zoals Gelderland en Overijssel. Familiebedrijven zullen over de kop gaan.

Dijksma wil wel de overgang geleidelijk en voorspelbaar laten verlopen, zodat bedrijven zich kunnen voorbereiden en aanpassen, maar ondertussen regelt ze niets voor de kalverhouders. Ze kan daar best nog wat aan doen. Het komt aan op politieke wil: het benodigde geld kan ze binnen het EU-landbouwbudget vinden.

De staatssecretaris schrijft verder dat boeren akkerranden met daaraan grenzende sloten mogen meetellen om aan de vereiste vergroening te voldoen, maar wat dat straks precies betekent, weten we nog niet. Moet bijvoorbeeld een deel van de akker langs de sloot ecologisch worden beheerd, of mag je daar gewoon gewassen neerzetten? Over dergelijke details maak ik me zorgen.”

Wat zal uw inzet zijn bij het debat vanavond?

„Behalve voor de kalverhouders wil ik me sterk maken voor de aardappelzetmeelboeren in met name de veenkoloniën en voor de vlasteelt in met name Zeeland. Wordt die teelt voldoende als vergroeningsmaatregel gezien om die overeind te houden? Dit soort bedrijven moet zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen.

Ik zal Dijksma blijven bevragen op de nadere uitwerking van haar plannen. Waar nodig zal ik dat in mijn richting proberen bij te sturen. Ik zal alles op alles zetten om daarvoor meerderheden te vinden in de Kamer. Maar makkelijk is dat niet. Het moet nog blijken of ik de VVD daarin mee krijg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer