Binnenland

Ernst Jansen: We moeten met z’n allen verder

ALMELO (ANP). Nooit kon ex-neuroloog Ernst Jansen vermoeden dat hij op deze manier, in een strafzaak tegen hem, tegenover zijn voormalig patiënten zou staan. Hij schaamt zich, voelt het leed van de ex-patienten en heeft spijt van de verkeerde diagnoses die hij „met de beste bedoelingen” stelde. „Maar het is voor alle partijen tijd om deze zaak achter ons te laten. We moeten met z’n allen verder.”

17 December 2013 11:14Gewijzigd op 15 November 2020 07:44

Jansen zei dat dinsdag in zijn laatste woord in de zaak tegen hem. Met rustige stem las hij in ruim een half uur voor hoe hij de afgelopen periode had ervaren. „Mijn voormalig patiënten hebben het meest geleden, daar moet de meeste aandacht voor zijn. Ik leef meer dan ik kan zeggen met u mee.” Maar hij hekelde ook de heksenjacht die de afgelopen jaren op hem gevoerd is. Zijn volledige naam en foto’s en video’s van hem doken sinds 2006 meerdere keren op in de media en op internet.

„Mijn ex-vrouw, kinderen en familieleden zijn voortdurend benaderd en lastiggevallen. Zaken die we de afgelopen tijd hier in de rechtbank besproken hebben zijn voorheen als voldongen feiten gepresenteerd. Er is een Wikipediapagina over mij, in het Nederlands, Engels en Duits. Het is schokkend om te zien hoe deze trieste zaak tot mikpunt van spot werd.”

Dinsdag zaten wederom een twintigtal ex-patiënten en hun familieleden in de rechtszaal. Hoewel ze vooraf overwogen om weg te blijven of een ander statement te maken richting hun voormalig arts, deden ze dat uiteindelijk niet. Nog steeds zou hij graag met hen in gesprek gaan, buiten de rechtbank, maar de patiënten gaven eerder al te kennen daar geen behoefte aan te hebben.

De volgende keer dat Jansen zich weer bij de rechtbank in Almelo moet melden is tijdens de uitspraak 11 februari. Er is 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenissstraf tegen de voormalige arts geëist.

Zelf vindt hij dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. „Het stellen van een foute diagnose is onderdeel van het artsenberoep.” En hoewel hij de laatste jaren dat hij bij het Medisch Spectrum Twente werkte verslaafd was aan medicijnen, heeft hij nooit opzettelijk verkeerde diagnoses gesteld zegt Jansen. In 2003 vertrok hij daar na een reeks incidenten. Nadat hij was afgekickt van zijn verslaving ging hij in Duitsland weer aan het werk. „Achteraf gezien niet handig”, zei hij daarover. „Het toonde te weinig respect voor alles wat zich in Nederland had afgespeeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer