Politiek

Soap rond Kamervoorzitter Van Miltenburg gaat door

DEN HAAG. De soap rond Kamervoorzitter Van Miltenburg duurt voort, maar kennelijk kunnen journalisten niet tellen. Of politici jokken.

17 December 2013 10:45Gewijzigd op 15 November 2020 07:44
Miltenburg. Beeld ANP
Miltenburg. Beeld ANP

Maandag was politiek Den Haag nog steeds in rep en roer over een kritisch artikel over het functioneren van Kamervoorzitter Van Miltenburg, zaterdag in de Volkskrant. Acht van de twaalf fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben volgens de krant zware kritiek op het functioneren van de liberaal, die sinds vorig jaar september met de voorzittershamer zwaait. Een van hen noemde de toestand rond de Kamervoorzitter zelfs een „lijdensproces” en „een zichzelf versterkend probleem.”

Wie zijn die acht dan? Twee maakten zichzelf maandag bekend. Dat waren PVV-fractievoorzitter Wilders en zijn GroenLinks-collega Van Ojik. Waarbij Wilders ruiterlijk toegaf dat hij de kritiek niet anoniem had moeten uiten. Hij noemde dit keer niet anderen, maar zichzelf „laf.”

Vijf fractievoorzitters lieten maandag weten dat ze in ieder geval níét meewerkten. Dat waren VVD-fractievoorzitter Zijlstra, SP’er Roemer, CDA-leider Buma, CU-voorman Slob en SGP-leider Van der Staaij. Dinsdagmorgen liet een woordvoerder van PvdA-fractievoorzitter Samsom weten dat ook de PvdA’er hierover niet met de Volkskrant heeft gesproken. Dat brengt het aantal op zes.

Omdat er twaalf fractievoorzitters zijn, kunnen er maximaal zes zijn in plaats van acht die de kritiek hebben geuit. Behalve Wilders en Van Ojik zijn dat: Pechtold (D66), Thieme (PvdD), Klein (50PLUS) en eenmansfractie Bontes. Dus de Volkskrant heeft verkeerd geteld of politici zijn van mening veranderd.

Een van hen zou ChristenUnie-fractievoorzitter Slob kunnen zijn. Hij erkende maandag dat hij wel met een journalist van de Volkskrant heeft gesproken, maar volgens de politicus kan hij onmogelijk bij de tegenstanders worden geteld. „Ik voelde er sowieso niet voor om anoniem mee te werken. Ik steun Van Miltenburg, ik heb op haar gestemd. Als er al kritiek mogelijk zou zijn, dan moet die intern besproken worden. Het is in het huidige politieke bestel, met populisten en veel fracties, niet gemakkelijk om voorzitter te zijn. Ik ben verder niet aan het tellen geweest, maar anonieme kritiek uiten via de media, daar zou niemand aan mee moeten werken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer