´Selfie´ gekozen tot woord van het jaar 2013
UTRECHT (ANP). Selfie is gekozen tot woord van het jaar 2013. Dat maakte woordenboekenuitgever Van Dale dinsdag bekend.
Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, meestal gemaakt met een digitale camera, een smartphone of webcam. Onlangs nog was er ophef over zo’n zelfportret dat de Amerikaanse president Obama maakte tijdens de herdenkingsdienst ter ere van Nelson Mandela. Ook in België kwam het woord selfie dinsdag als winnaar naar voren.
Het publiek in Nederland kon stemmen op tien woorden: koningslied, kopschopper, kweekburger, selfie, sletvrees, socialbesitas, voedselsjoemel, boekface, comakijken en knikkebolziekte. Van 26 november tot en met 16 december brachten 22.000 mensen hun stem uit. 32 procent stemde op selfie. Achter selfie, dat eerder ook al in Engeland werd gekozen tot woord van het jaar, eindigde socialbesitas als tweede, voor sletvrees.
Vorig jaar won het begrip ‘Project X-feest’. Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd. De naam is ontleend aan een film met de titel Project X. Woorden die in eerdere jaren wonnen zijn tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).
De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Frietchinees werd het Vlaamse Woord van het Jaar 2012.
„Soms is het afwachten of een woord gangbaar wordt”, aldus Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale. „Maar dat dit woord zal beklijven, wist ik vrij snel. Voor deze handeling hadden we echt een term nodig. Die bestond nog niet. Vorige winnende woorden, zoals ‘Project X-feest’ bijvoorbeeld, zijn in principe eenmalige verschijnselen. Nu is dat anders.”
Den Boon vindt het winnende woord niet verrassend. „Op sociale media zijn tegenwoordig zoveel mensen actief, het is echt ingeburgerd. Het was wel te verwachten dat het uit die hoek zou komen. Dat dit woord ook in Engeland en België wint, is wel bijzonder. We mogen bijna spreken van een Europees woord van het jaar.”