Binnenland

Indonesië bestelt vier korvetten bij De Schelde

De Indonesische marine heeft bij scheepswerf De Schelde in Vlissingen vier korvetten, een soort kleine fregatten, besteld ter waarde van in totaal bijna 1 miljard dollar. De Nederlandse marine heeft de onderhandelingen begeleid.

ANP
1 December 2003 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

Het televisieprogramma NOVA toonde zaterdagavond een brief, gedateerd op 11 september 2003, van vice-admiraal Klaver aan zijn Indonesische collega Sondakh. Klaver beveelt daarin de schepen „van harte” aan en biedt de „enthousiaste steun” aan van de Nederlandse marine.

Het ministerie van Defensie bevestigde het schrijven, maar volgens een woordvoerder is dat in overleg gebeurd en dus met medeweten van Economische Zaken, als ’hoofdaannemer’, en Buitenlandse Zaken, dat het wapenexportbeleid toetst. „Wij doen nimmer iets op eigen houtje.”

VVD-Tweede-Kamerlid Van Baalen ziet geen bezwaren in de levering van de schepen, ook al schendt Indonesië de mensenrechten. Indonesië staat niet op een zwarte lijst, noch bij de Europese Unie noch bij de Verenigde Naties, is zijn redenering.

SP-collega Van Velzen, ook te gast in NOVA, vindt de transactie echter niet in de haak en zal daarover in de Kamer opheldering vragen. Zij maakt zich zorgen dat de korvetten worden ingezet door de Indonesische strijdkrachten bij acties tegen de rebellenbeweging op Atjeh, die onder de bevolking slachtoffers heeft gemaakt.

Volgens Van Baalen zijn de schepen daar niet voor geschikt. Hij noemde de bemoeienissen van vice-admiraal Klaver „normaal”, terwijl Van Velzen sprak van een „kwalijke vermenging” van functies.

Een woordvoerder van De Schelde wilde gisteren geen commentaar geven. Hij hield ook voor zich of er sprake was van onderhandelingen over de levering. De marinewerf is bijna klaar met de derde van een serie van vier fregatten voor de Koninklijke Marine. Een korvet is een maatje kleiner dan een fregat. Ook in de jaren ’70 heeft het toenmalige scheepsbouwconcern RSV al korvetten voor Indonesië gebouwd.

Op gezag van bronnen binnen de top van de Indonesische marine stelde NOVA dat de deal rond is. De woordvoerder van Defensie kon dat niet bevestigen, maar zei wel dat voor de levering van maritiem materiaal aan Indonesië „geen belemmering” bestaat. Buitenlandse Zaken „gaat omwille van commerciële belangen nooit in op individuele gevallen”, aldus een woordvoerster. Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat onderhandelingen gaande zijn, maar ontkent dat een exportvergunning reeds zou zijn verleend.

De eerste twee schepen, die per stuk 234 miljoen dollar kosten, worden in Vlissingen gebouwd, de andere twee in Indonesië, in Surabaya. Indonesisch marinepersoneel zou in Nederland worden opgeleid.

Van Baalen verwacht dat de transactie, waarover de Kamer achteraf moet worden geïnformeerd en niet mee hoeft in te stemmen, door een meerderheid van zijn collega’s zal worden gebillijkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer