Kerk & religie

In vier classes nipte meerderheid voor fusie

In vier hervormde classes die zich uitspreken voor fusie van de SoW-kerken blijkt een groot aantal afgevaardigden van gemeenten niet voor kerkvereniging te voelen. In twee andere classes, die zich noch voor noch tegen de fusie hebben uitgesproken, liggen de verhoudingen zeer verdeeld. Dat valt af te leiden uit de consideraties van de classes Dordrecht, Zoetermeer, Amersfoort, Hilversum, Katwijk en Zierikzee.

Kerkredactie
1 December 2003 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

Afgelopen vrijdag maakten de SoW-kerken in een persbericht bekend dat van de 75 hervormde classes er 58 hebben ingestemd met het voorgelegde besluit tot vereniging. Tevens bleek dat vier classicale vergaderingen zich noch daarvoor noch daartegen hebben uitgesproken, terwijl dertien classes zich daartegen hebben verklaard.

Uit het overzicht van de consideraties (meningen), dat alle hervormde synodeleden eind vorige week kregen toegestuurd, blijkt dat de classes Dordrecht, Zoetermeer, Amersfoort en Hilversum slechts met een nipte meerderheid hebben uitgesproken voor fusie te zijn. In de classis Dordrecht zijn zeventien afgevaardigden voor en zestien tegen; in de classis Zoetermeer achttien afgevaardigden voor en zeventien tegen; in de classis Amersfoort zijn zeven gemeenten voor, vijf tegen en kiest één gemeente tegen fusie, maar voor federatie; in de classis Hilversum zijn elf (wijk)gemeenten voor fusie en acht (wijk)gemeenten tegen.

Bij de vier classes die zich noch voor noch tegen het verenigingsbesluit hebben uitgesproken, horen de classes Katwijk en Zierikzee. In Katwijk kunnen 22 afgevaardigden zich vinden in het verenigingsbesluit, maar spreekt eenzelfde aantal afgevaardigden zich hiertegen uit. Classis Katwijk heeft bij haar consideraties ook een motie gevoegd. Daarin spreekt ze uit dat fusie in de beoogde vorm „onverantwoord is, omdat het bij de huidige stand van zaken onvermijdelijk leidt tot scheuren en breuken in de kerk.” Tevens wijst de motie op het fusie-federatiemodel als een „aanvaardbare gelegenheidsoplossing.” Van de 44 afgevaardigden stemden er 24 voor deze motie.

De classis Zierikzee heeft geen stemming gehouden, maar brengt in haar consideraties de overwegingen over die binnen de classis naar voren zijn gebracht. Sommige gemeenten geven aan dat het bij hen tot „een afscheiding” komt. Verder vraagt de classis aandacht voor kleine gemeenten die nu nog een predikantsplaats hebben. „Kan deze predikantsplaats na de vereniging, als er gemeenteleden zich afscheiden, voort blijven bestaan?” De classis kent echter ook gefedereerde gemeenten die hopen op een afronding van het SoW-proces. Conclusie van de classis Zierikzee: Het ligt zeer verdeeld.

De dertien classes die zich tegen het voorliggende verenigingsbesluit hebben uitgesproken zijn: Alblasserdam, Barendrecht, Bommel, Brielle, Doorn, Ede, Gorinchem, Gouda, Harderwijk, Hattem, Heusden, Nijkerk en Woerden. Het totaalaantal kerkleden in deze classes bedraagt ruim 25 procent van het totaalaantal leden in de landelijke Nederlandse Hervormde Kerk. Het percentage kerkelijk meelevende leden ligt in deze classes ver boven het landelijk gemiddelde.

Opvallend in de consideraties is dat sommige classes die zich uitspreken voor fusie aandacht vragen voor de zogenaamde bezwaarden. Zo dringen de classicale vergaderingen Rotterdam I en II -met in totaal 27 afgevaardigden voor fusie en 15 tegen- er bij de synode op aan de standpunten van bezwaarde gemeenten en personen met respect te blijven bejegenen. Ook vragen ze, waar mogelijk binnen de marges van de kerkordelijke regelingen, bezwaarden met concrete stappen tegemoet te komen. Verder verzoeken ze de synode in voorkomende gevallen af te zien van „kerkordelijke en/of juridische maatregelen, maar in alle gevallen zo veel en zo lang mogelijk met grote zorgvuldigheid, geduld en begrip te werk te gaan.”

Ook de classis Amersfoort breekt een lans voor bezwaarden. Ze vindt het pastoraal gezien aan te bevelen een weg te bewandelen die scheuringen voorkomt. Ze reikt concreet het fusie-federatiemodel aan. „Gemeenten die niet mee kunnen gaan in een vereniging krijgen dan de mogelijkheid om een federatie aan te gaan met de gefuseerde kerk. Op deze wijze worden veel problemen voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer