Willem Jan Otten: Literaire duizendpoot
AMSTERDAM (ANP). Essayist, romanschrijver, dichter, toneelschrijver. Willem Jan Otten staat bekend als een literaire duizendpoot. Maandag maakte de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekend dat de 62-jarige schrijver volgend jaar de prestigieuze P.C. Hooft-prijs krijgt voor zijn gehele oeuvre beschouwend proza. De jury roemt hem als ‘een essayist pur sang’.
De meest recente roman van Otten is De Vlek, uitgegeven in 2011. Ook de meest actuele dichtbundel, Gerichte gedichten, stamt uit 2011. Voor zijn laatste essaybundel, ‘Onze lieve vrouwe van de schemering’ uit 2009, ontving hij een nominatie voor de AKO Literatuurprijs.
In 1973 debuteerde Otten met de dichtbundel Een zwaluw vol zaagsel. In 1992 ontving hij de Jan Campertprijs voor de bundel Paviljoenen en het dichtwerk Eindaugustuswind werd in 1999 genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs.
Een man van horen zeggen was in 1984 zijn eerste roman. Gevolgd door De wijde blik (1992) en Ons mankeert niets (1994). De roman Specht en zoon uit 2004 werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de Inktaap.
Een sneeuw en meer toneel uit 2006 is een bundeling van de belangrijkste toneelwerken van Otten.
In 1999 kreeg de schrijver de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.
Otten schreef naast essays, romans, poëzie en toneel ook kritieken voor diverse bladen. Zo was hij redacteur bij literair tijdschrift Tirade, maakte hij toneel- en muziekrecensies voor Vrij Nederland en publiceerde hij in magazine M van NRC Handelsblad.