Binnenland

Eén op de drie ziekenhuizen onderzoekt verdachte sterfgevallen

Eén op de drie ziekenhuizen doet onderzoek naar verdachte sterfgevallen onder z’n patiënten.

Redactie digitale media
14 December 2013 18:29Gewijzigd op 15 November 2020 07:41
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Een aantal ziekenhuizen meldt nu voor het eerst ook wat zij precies bekijken, bijvoorbeeld hogere sterftecijfers bij patiënten met een longontsteking, hartklepaandoeningen of nierfalen.

In totaal 77 ziekenhuizen beschikken over hele specifieke sterftecijfers waarbij ze per patiëntengroep kunnen zien of de sterfte hoger of lager is dan het landelijk gemiddelde. Bij 25 ziekenhuizen wordt nu nader onderzoek gedaan naar de sterftecijfers van 2012 gedaan of is dat al afgerond. Deze ziekenhuizen bekijken of er iets mis is met de zorg of dat er bijvoorbeeld registratiefouten zijn gemaakt.

Voorlopers

Zo kijkt het Laurentius Ziekenhuis in Roermond naar een verhoogd sterftecijfer bij patiënten met longontsteking. „Er wordt opeens een ongunstig cijfer gezien. We zijn nu aan het uitzoeken hoe dat komt. Zijn al die mensen echt in alle opzichten volgens de regelen der kunst medisch behandeld maar ook verpleegkundig behandeld?”, aldus internist Ronald van Schelven.

Andere onderzoeken die lopen naar hoge sterftecijfers: patiënten met bloedvergiftiging (Diakonessehuis), acuut nierfalen (Isala), hartklepaandoeningen (Medisch Spectrum Twente) en shock (Bernhoven). De resultaten zijn waarschijnlijk binnen een paar maanden bekend.

Gewogen sterftecijfer

Gewogen sterftecijfers (groter of kleiner dan het getal 100) geven aan of er in een ziekenhuis meer of minder patiënten overlijden dan het landelijk gemiddelde. Daarbij is rekening gehouden met allerlei factoren, zoals de zwaarte en leeftijd van patiënten. Over de methode bestaat nog discussie, omdat mogelijk nog niet alles goed wordt meegewogen. Zo kunnen ziekenhuizen die aan stervensbegeleiding doen een hoger sterftecijfer laten zien.

Voorjaar 2014 alles openbaar

Binnenkort moeten alle ziekenhuizen al hun sterftecijfers openbaar maken. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, stelt dit verplicht. De Nederlandse Zorgautoriteit laat RTL Nieuws weten dat ziekenhuizen vanaf het voorjaar van 2014 alle sterftecijfers, ook de specifieke cijfers per aandoening, op internet moeten publiceren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer