Bondsdag neemt Duitse begroting aan
Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met de begroting voor volgend jaar. De begroting zadelt Duitsland op met 30 miljard euro aan nieuwe schulden.
De Duitse minister Eichel pleitte er tijdens het debat voor dat de Europese Commissie minder streng wordt waar het gaat om begrotingstekorten.
Het parlementsbesluit betekent een overwinning voor bondskanselier Schröder. De begroting werd uiteindelijk goedgekeurd door 304 afgevaardigden, 289 parlementsleden stemden tegen.
De verwachting is dat de behandeling in de Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) moeilijker zal gaan. De oppositie vindt de uitgaven te hoog en zal de voorstellen om die reden dan vermoedelijk verwerpen. In de praktijk betekent dat slechts een uitstel van enkele weken.
Het begrotingplan dat nu door de Bondsdag is aangenomen, voorziet in 257,3 miljard euro aan uitgaven, 2,9 miljard euro minder dan dit jaar. De regering heeft de Duitsers een aantal impopulaire maatregelen in het vooruitzicht gesteld, zoals kortingen op subsidies.
Duitsland voldoet op dit moment niet aan de afspraken van het zogeheten stabiliteitspact, dat bedoeld is om de euro stabiel te houden. Een meerderheid van de Europese ministers van Financiën wilde eerder deze week niet zover gaan om het land daarvoor te straffen, zoals de Europese Commissie had gewild. Ook tegen Frankrijk, dat net als Duitsland de begrotingsafspraken niet nakomt, zijn geen maatregelen genomen. Tijdens het begrotingsdebat riep minister van Financiën Eichel de Europese Commissie op zich voortaan soepeler op te stellen bij tekorten.