Buitenland

Berlijn denkt stiekem na over plan B formatie

BERLIJN (ANP). Duitsland wacht op de uitslag van de stemming onder de SPD-leden over het regeerakkoord, die zaterdag bekend wordt. Openlijk praat er niemand over, maar politici in Berlijn maken toch al een ‘plan B’ voor het geval dat een meerderheid van de sociaaldemocraten de grote coalitie met de CDU/CSU afwijst, zo meldde het goed ingevoerde weekblad Der Spiegel donderdag.

12 December 2013 20:52Gewijzigd op 15 November 2020 07:39

Als eerste keus zou Angela Merkel (CDU) dan nog een keer proberen een coalitie met de Groenen te smeden. Zo’n ‘zwart-groene’ coalitie regeerde van 2008 tot 2010 al de deelstaat Hamburg. Na de Bondsdagverkiezingen in september zijn toen nog zonder succes verkennende gesprekken gevoerd. De Groenen zijn echter momenteel intern geen stabiele partij en zouden op een partijcongres nee kunnen zeggen tegen een zwart-groen regeerakkoord.

Dan komt de linkse meerderheid in de Bondsdag in beeld die de verkiezingsuitslag heeft opgeleverd. Probleem is dat veel SPD’ers niet willen samenwerken met de ex-communisten van Die Linke. Op deelstaatniveau in Oost-Duitsland is zo’n ‘rood-rode’ coalitie echter al jaren geen probleem meer. Voor een meerderheid zijn echter ook de Groenen nodig waar velen niet met Die Linke ‘kunnen’.

Als beide opties mislukken, zou de Bondsdag toch kunnen proberen Angela Merkel te herkiezen als bondskanselier. Bij de eerste twee stemrondes is een absolute meerderheid van de leden van de Bondsdag nodig die de christendemoraten niet hebben. Bij de derde ronde zijn de meeste stemmen voldoende. Bondspresident Joachim Gauck komt dan voor een moeilijke keus te staan: hij moet dan binnen 7 dagen Merkel benoemen of de Bondsdag ontbinden en nieuwe verkiezingen laten houden, volgens artikel 63 van de grondwet.

Volgens Der Spiegel lijkt een minderheidsregering van Merkel die in het parlement afhankelijk zou zijn van wisselende partners, velen in Berlijn geen goede oplossing: het belangrijkste land van de EU heeft een stabiele regering nodig; anders worden de financiële markten onrustig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer