Houding Nederland valt slecht in Roemenië
BOEKAREST (ANP). Veel Roemenen zijn teleurgesteld in Europa, nu lidstaten bezwaar maken tegen het vrijgeven van de arbeidsmarkt op 1 januari 2014. Media hekelden de afgelopen dagen beperkingen die Nederland en Groot-Brittannië mogelijk willen invoeren om het Roemenen en Bulgaren lastiger te maken er aan de slag te gaan.
De ondertoon is frustratie, zoals in een televisiereportage werd verwoord: „Voor 2007 was Europa onze droom, een ideaal. Maar het was een loze belofte. Roemenië is een afzetmarkt geworden van westerse producten, een strategische partner in tijden van nood.”
De landelijke media veroordelen met name de discriminerende berichten die via (sociale) media de Roemenen bereiken. Zo ging via het internet een Engels pamflet rond met de tekst ‘Roemenen zijn net sperma, ze komen massaal en er werkt er maar één’. De dag dat via een peiling bekend werd dat 80 procent van de Nederlanders niet wil dat Roemenen vrij de arbeidsmarkt opkomen, werd een landelijk nieuwsbulletin geopend met de headline: De Nederlanders willen ons niet meer.
Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt met bezorgdheid kennis te nemen van de politieke discussie in Nederland en van de ongenuanceerde berichten in de media. „Er komen berichten in de krant die ronduit discriminerend zijn”, aldus woordvoerster Predescu. „Ze zijn evenmin juist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de emigratiestromen al sinds 1989, direct na de revolutie. Toen al zijn Roemenen vertrokken naar andere landen, om er op vakantie te gaan, om er te gaan wonen en om werk te zoeken. Het is niet zo dat vanaf 2014 de Roemeense grens ineens opengaat en Roemenen massaal naar Nederland zullen vertrekken.”
Die vrees speelde trouwens ook in 2007, toen Roemenië toetrad tot de Europese Unie. Toenmalig Nederlands ambassadeur Jaap Werner zei toen al dat Roemenen veel meer gericht zijn op landen als Italië en Spanje, omdat cultuur en taal verwant zijn aan hun thuisland.
Woordvoerder Predescu bevestigt dat. „En Roemenen die wel naar Nederland komen doen het daar prima. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Dat wordt ons ook door de Nederlandse politiek bevestigd”, zegt ze. „Iedereen mag kritisch zijn, maar er komen nu berichten in omloop waarvan wij zeggen: er zijn wel grenzen. Dat uitgerekend in Nederland, één van de grondleggers van de Europese Unie en voorstander van vrij verkeer van personen vanaf het eerste uur, deze discriminerende geluiden klinken, verbaast ons wel.”