Lange rijen bij baar Mandela in Pretoria
PRETORIA (ANP). Duizenden Zuid-Afrikanen stonden woensdag in Pretoria in de rij om langs de baar van Nelson Mandela te lopen en afscheid van hem te nemen. De donderdag op 95-jarige leeftijd overleden strijder tegen apartheid en oud-president ligt sinds woensdag opgebaard in het Uniegebouw van de regering van Zuid-Afrika in Pretoria.
In eerste instantie mochten alleen familieleden en buitenlandse staatsgasten bij de doodskist komen. Onder anderen prominenten als koning Willem-Alexander, de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en U2-zanger Bono bewezen de laatste eer. In de middag kregen ook gewone burgers toegang.
Eerder op dag was de kist met het lichaam van ‘Madiba’, gedrapeerd met een Zuid-Afrikaanse vlag, in konvooi van het militair hospitaal van Pretoria naar het Uniegebouw gereden. Langs de kant van de weg stonden duizenden Zuid-Afrikanen hem toe te juichen. Ook waren er de (vreugde)dansen en gezangen die eerder ook bij de herdenkingsdienst dinsdag in het stadion in Johannesbrug te zien en te horen waren.
Mandela’s kist staat in een tijdelijke mahoniehouten open ombouw. Zijn hoofd en schouders zijn zichtbaar achter glas. Mandela ligt drie dagen opgebaard in het Uniegebouw en wordt telkens aan het eind van de dag teruggebracht naar het militaire ziekenhuis. Na de drie dagen zal het lichaam met een militair toestel naar de provincie Oostkaap worden overgebracht. Hij wordt begraven in het dorp Qunu, waar Mandela opgroeide. Daar is zondag een ceremonie in de traditie van de Thembu-gemeenschap waar de familie van Mandela toe behoort.
Op 16 december is er een nationale dag van verzoening. Dan wordt ook een beeld van Mandela onthuld bij het Uniegebouw.
Woensdag werd bekend dat de doventolk die de speeches van wereldleiders vertaalde dinsdag tijdens de herdenking in Johannesburg, slechts loze gebaren stond te maken en de doventaal niet beheerste. „Hij wapperde wat met zijn handen”, reageerde Eva Westerhoff, voorzitter van het Dovenschap, de Nederlandse belangenorganisatie voor doven en slechthorenden.
Terwijl de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu de Mandela-herdenking dinsdag bijwoonde, braken dieven in in zijn huis in Kaapstad. Het was de tweede keer in drie maanden dat bij de 82-jarige geestelijke werd ingebroken.