Juristen kritisch over snelle asielprocedure
De versnelde procedure voor het afwijzen van asielvragen is niet humaan. Tijdens de 48-uurs- of zogeheten AC-procedure hebben asielzoekers onvoldoende gelegenheid om hun verhaal te vertellen en is er te weinig tijd voor rechtshulp.
Dit concludeert het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in het rapport ”De AC-procedure: de Achilleshiel van het asielbeleid”, dat vrijdag is gepubliceerd. Asielzoekers die op Nederlands grondgebied in een aanmeldcentrum (AC) asiel aanvragen, krijgen in beginsel binnen vijf werkdagen antwoord op hun aanvraag.
Het NCJM concludeert dat de Nederlandse overheid door het beleid het risico loopt vluchtelingen ten onrechte versneld af te wijzen en uit te zetten naar een land waar ze gevaar lopen om vervolgd of gemarteld te worden. Volgens het comité komt het voor dat ook bonafide vluchtelingen versneld worden afgewezen en worden de tekortkomingen van de AC-procedure onvoldoende ondervangen door de mogelijkheid van beroep bij de rechter. Verder wordt de werkwijze gebruikt om asielaanvragen van (soms zeer jonge) kinderen af te wijzen. Dit is in strijd met het internationaal recht.
Door al deze beperkingen en tekortkomingen is deze procedure niet geschikt om serieuze en complexe asielaanvragen af te handelen. Het NJCM onderschrijft hiermee voor een groot deel de kritiek van Human Rights Watch die in april ook een kritisch rapport over het Nederlands asielbeleid presenteerde.
Het NJCM doet tevens een groot aantal aanbevelingen en voorstellen. Zo zou de 48-uursprocedure alleen moeten worden gebruikt voor het afwijzen van frauduleuze of ongegronde aanvragen, moet er meer tijd, rust en ruimte worden genomen voor het horen van asielzoekers en moeten de criteria voor het behandelen van een herhaalde asielaanvraag worden verruimd. Asielzoekers die een herhaalde aanvraag doen en van wie de zaak nog loopt bij een rechter, zouden bovendien nog moeten worden opgevangen.