Economie

Europarlementariër De Lange pleit voor schrappen superheffing

BRUSSEL. Europarlementariër De Lange (CDA) heeft er bij de Europese Commissie op aangedrongen om Nederlandse boeren dit jaar geen superheffing op te leggen. Het geld kan beter gebruikt worden om de sector voor te bereiden op de afschaffing van het melkquotum in 2015, vindt zij.

Redactie economie
11 December 2013 16:17Gewijzigd op 15 November 2020 07:37
Esther de Lange. beeld ANP
Esther de Lange. beeld ANP

Nederlandse boeren melken dit quotumjaar, dat in april begon, ruim boven hun productierechten. Volgens cijfers van het Productschap Zuivel lag de totale Nederlandse melkproductie tot en met oktober ruim 6 procent voor op vorig jaar.

LTO-melkveehoudersvoorman Kees Romijn liet in oktober weten dat hij er rekening mee houdt dat de Nederlandse melkveehouders straks 130 miljoen euro superheffing moeten betalen. Dat is meer dan ooit tevoren sinds het quoteringssysteem begin jaren 80 van de vorige eeuw werd ingevoerd.

De veehouders breiden hun veestapel geleidelijk uit om zich voor te bereiden op het einde van de melkquotering in april 2015. De Lange wil dat ze van Eurocommissaris Ciolos (Landbouw) en de Nederlandse staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) de ruimte krijgen voor een „zachte landing”.

„Zolang het Europese quotum niet eens vol gemolken wordt, kan het niet zo zijn dat Nederlandse producenten een recordboete opgelegd krijgen”, verklaarde De Lange woensdag. „De Europese Commissie heeft meerdere malen een zachte landing voor alle producenten in de Europese Unie beloofd. Die belofte wordt niet nagekomen.”

Het geld dat de boeren nu kwijt dreigen te raken aan boete kan volgens De Lange beter besteed worden aan vernieuwing en versterking van de concurrentiekracht van de Nederlandse melkveehouderij. Ze vindt dat Dijksma, die volgende week in Brussel zit voor de maandelijkse vergadering van landbouwministers, zich daar sterk voor moet maken.

Vorige maand eiste ook de Duitse boerenorganisatie DBV actie van de politiek tegen de superheffing die hen boven het hoofd hangt. Net als hun Nederlandse collega’s melken zij boven hun quotum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer