Binnenland

Irak-missie met zes maanden verlengd

Het kabinet heeft vrijdag besloten de Nederlandse bijdrage aan de internationale stabilisatiemacht SFIR in Irak vanaf januari met een halfjaar te verlengen. Daarnaast besloot de ministerraad ongeveer zeventig commando’s en een extra Chinook-transporthelikopter naar Irak te sturen.

Redactie politiek
28 November 2003 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Een vertrek uit Irak zou nu „buitengewoon onwenselijk” zijn, zei minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vrijdag tijdens een persconferentie. De internationale gemeenschap kan en mag Irak niet opgeven, ook niet nu het moeilijker en gevaarlijker wordt, vindt hij. Zijn collega Kamp van Defensie erkende tijdens dezelfde persconferentie dat Irak onveilig is. De zuidelijke provincie Al-Muthanna, waar de Nederlandse militairen zijn gelegerd, is echter het minst onveilige gebied, aldus Kamp. Voor de geruchten dat ook in dat gebied voorbereidingen zouden worden getroffen voor aanslagen, zijn volgens de minister geen concrete aanwijzingen gevonden. Desondanks sluit hij aanslagen daar niet uit.

De omvang van de Nederlandse troepenmacht in Al-Muthanna blijft gehandhaafd op ongeveer 1100 militairen. Het detachement wordt wel voor onbepaalde tijd uitgebreid met ongeveer 70 commando’s. Die moeten met verkenningsmissies inlichtingen vergaren over mogelijke terroristen in Al-Muthanna. Kamp zei dat de commando’s al volgende week kunnen vertrekken naar Irak.

Met de Britten in het zuiden van Irak heeft de defensieminister nog eens afgesproken dat zij alle inlichtingen geven waar de Nederlandse militairen om vragen. Hem is bovendien verzekerd dat de Britten verkenningsvluchten uitvoeren als de Nederlanders dat willen. Tot ongerustheid van de Kamer bleek het delen van informatie in de afgelopen vier maanden niet altijd goed te zijn gegaan.

De Tweede Kamer pleitte daarom voor inzet van vliegtuigen om zelf inlichtingen te vergaren over bijvoorbeeld de grens van Irak met Saoedi-Arabië. Die is poreus en biedt terroristen een gemakkelijke toegang tot Irak. Volgens minister Kamp heeft het sturen van vliegtuigen echter geen zin, omdat het vanuit de lucht moeilijk is om te zien wat mensen die beneden lopen, willen gaan doen. Hij benadrukte verder dat de Saoedies meehelpen om hun kant van de grens te bewaken.

De beschikbaarheid van informatie van Britten en Amerikanen over terroristen is een harde eis van veel partijen in de Tweede Kamer om in te kunnen stemmen met de verlenging. CDA en VVD houden ondanks de gemaakte afspraken toch nog vragen. Ze willen 100 procent zeker weten of de Nederlandse militairen alle benodigde informatie krijgen. Is die garantie er niet, dan moeten er toch Orion-marinepatrouillevliegtuigen gestuurd worden, aldus CDA en VVD. Ook PvdA’er Koenders dringt aan op „nagelvaste” afspraken met de Britten. Hij heeft verder vragen over de veranderde Amerikaanse strategie en hij vraagt zich af wat dat betekent voor de Nederlandse militairen.

Volgende week is een vertrouwelijke briefing aan de Kamer door minister Kamp en de chef defensiestaf voorzien. Na een schriftelijke vragenronde zal de Kamer naar verwachting over twee weken debatteren over de verlenging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer