Economie

Europarlement keurt visserijbeleid goed

STRAATSBURG. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft dinsdag definitief groen licht gegeven voor het nieuwe visserijbeleid van de EU. Daarmee is onder meer de invoering van de door Nederlandse vissers gewraakte aanlandplicht een feit.

Redactie economie
11 December 2013 11:23Gewijzigd op 15 November 2020 07:36
beeld ANP
beeld ANP

De aanlandplicht is het kroonjuweel van het nieuwe visserijbeleid. Vissers mogen bijvangst (jonge visjes en onverkoopbare soorten) straks niet meer teruggooien in zee. De maatregel wordt vanaf 2015 gefaseerd ingevoerd en moet overbevissing tegengaan.

De vissers stellen dat ze daarbij tegen allerlei technische en praktische problemen aanlopen, die een rendabele visserij onmogelijk maken. Ook stuit het hun tegen de borst dat jonge visjes straks geen kans meer krijgen uit te groeien tot volwassen exemplaren maar eindigen in de vismeelfabriek. Volgens de vissers brengt dit het herstel van de visstand juist in gevaar.

Delegaties van het Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten bereikten eind mei een akkoord over het visserijbeleid. In oktober stemde de raad van ministers ermee in en nu dus ook het Europees Parlement.

De parlementariërs Belder (SGP) en Van Dalen (CU) verklaarden zich tegen. Volgens hen is er niet goed naar de vissers geluisterd.

„Vanachter de bureaus zijn onhaalbare deadlines op papier gezet. In de Noordzee is een volledige aanlandplicht niet haalbaar. Onze vissers kunnen niet het onmogelijke doen”, zei Belder.

Van Dalen: „Niemand weet hoe de aanlandplicht moet worden uitgevoerd. In de gemengde visserij is bijvangst niet te voorkomen. Er is wel een methode om die sterk te verminderen –de pulskor (een techniek die de vis met stroomstootjes opschrikt, red.)– maar die is nota bene verboden.”

Van Dalen wil „maximale flexibiliteit” in de uitvoering van het nieuwe visserijbeleid. Belder vindt dat Eurocommissaris Damanaki (Visserij) de menselijke maat in het oog moet houden. „Alleen dan is beleid ecologisch, economisch en sociaal duurzaam.”

Het Europees Parlement boog zich gisteren ook over een verbod op diepzeevissen met sleepnetten in de noordoostelijke Atlantische Oceaan, om schade aan kwetsbaar leven op de zeebodem te voorkomen. Dat haalde het niet. CDA-Europarlementariër Van Nistelrooij spreekt over een gemiste kans. Hij benadrukt dat vissen met sleepnetten beneden de 600 meter slechts weinig vis oplevert. „Wel is besloten verder onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen van diepzeevisserij, zodat toekomstige besluiten kunnen worden genomen op basis van de meest actuele wetenschappelijke gegevens.”

Milieuorganisatie Greenpeace noemt de houding van het Parlement tegenover het diepzeevissen „op zijn best halfslachtig.” Greenpeace waarschuwt voor de „vernietigende” gevolgen van het diepzeevissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer