Euro op recordhoogte
De euro is vrijdag door de psychologisch belangrijke grens van 1,20 dollar gebroken. De Europese munt noteerde 1,2015 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds de introductie van de euro begin 1999. Vorige week raakte de euro heel even de grens van 1,20 dollar.
Volgens analisten daalt de vraag naar de dollar, omdat investeerders niet langer bereid zijn de enorme schuldenberg van de Amerikaanse overheid te financieren. Daarnaast staat de dollar al maanden onder druk door groeiende bezorgdheid over de enorme tekorten op de handelsbalans van het land. Bovendien denken beleggers dat de Verenigde Staten de sterke economische groei van 8,2 procent in het vorige kwartaal niet kunnen vasthouden.
„De belangrijkste reden is het handelstekort van de VS", aldus A. Barens, chefeconoom van Van Lanschot Bankiers. In augustus voerde de grootste economie van de wereld voor 39,2 miljard dollar meer aan goederen in dan uit. Barens verwacht dat de euro de komende tijd daarom alleen maar zal blijven stijgen.
Volgens handelaren wordt de koersuitslag versterkt door de lage volumes waarmee de valutamarkten op dit moment handelen. Dat komt omdat de markten in de VS slechts een halve dag geopend zijn. Er is nauwelijks aanbod van dollars waardoor de euro ook bij een lage vraag naar de Europese munt flink stijgt. Toch verwachten de meeste handelaren dat de stijging blijvend zal zijn.
Stijging van de euro is des te opmerkelijker omdat veel analisten eerder deze week vreesden voor het vertrouwen in de Europese munt door beleggers. Reden was het uitblijven van straffen voor Frankrijk en Duitsland voor het schenden van het stabiliteitspact. In dit Europese verdrag beloven lidstaten de staatschuld binnen de perken te houden om de stabiliteit van de euro niet te schaden.
Een dure euro is schadelijk voor het broze economisch herstel van Europa omdat het goederen uit de lidstaten, die geprijsd zijn in euro’s, duurder maakt. Volgens B. Walschots, hoofd onderzoek financiële markten van de Rabobank, is de euro het slachtoffer van kunstmatig laaggehouden wisselkoersen van verschillende Aziatische munten, zoals de Chinese, Koreaanse, Singaporese en Thaise munteenheden.
De overheden van deze landen zijn gebaat bij laag gewaardeerde nationale munten omdat producten uit de landen zo aantrekkelijk geprijsd blijven op de wereldmarkt, aldus Walschots. Door het tekort op de Amerikaanse handelsbalans en het begrotingstekort moet de dollar dalen in waarde. Omdat de munt kunstmatig sterk wordt gehouden tegenover de Aziatische munten, is de enige uitweg een waardedaling ten opzichte van de euro, zegt Walschots.
De euro werd begin 1999 op de valutamarkten geïntroduceerd tegen een koers van 1,16675 dollar. Op de eerste handelsdag steeg de koers naar 1,1875 om vervolgens een diepe val door te maken van ruim 30 procent. In oktober in 2000 werd een laagste niveau bereikt van 0,8230 dollar.