Economie

’Vaak zieke werknemer moet atv–dagen inleveren’

Als een werknemer vaak ziek is of zorgverlof opneemt, moet hij daar atv–dagen voor inleveren ter compensatie. Dat stelde voorzitter L. Hermans van MKB–Nederland vrijdag. Volgens hem werken Nederlanders te weinig uren. Dat zou vooral komen doordat er te veel verlofregelingen bestaan.

ANP
28 November 2003 16:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

„Het draait allemaal om tijd en productieve uren. In vergelijking met het buitenland werken wij gemiddeld minimaal 200 uur per jaar minder. Ook al ligt onze productiviteit per uur nog zo hoog, met een dergelijke achterstand herstelt het bedrijfsleven zijn concurrentiepositie nooit", aldus Hermans.

MKB–Nederland wil de discussie over de hoeveelheid verlofregelingen en atv–dagen inbrengen in onderhandelingen met kabinet en werknemerorganisaties over een levensloop– en vroegpensioenregeling. „Het zwangerschapsverlof moeten we buiten de discussie houden. De rest van al die vrije dagen moeten we op een hoop gooien en daar één goede regeling van maken", vindt Hermans.

De MKB–voorzitter pleit voor een soort „uitruilreservoir" aan verlofrechten. Volgens hem moet op centraal niveau een bepaald aantal vrije dagen af gesproken worden in ruil voor atv en bestaande verlofregelingen. Deze moeten werknemers vervolgens zelf met hun werkgever invullen. Bijvoorbeeld dat een deel wordt gebruikt voor verlof en een deel voor het sparen van prepensioen.

Vooral in het midden– en kleinbedrijf veroorzaakt het volgens Hermans al snel problemen als werknemers veel verlof opnemen of ziek zijn. „In een bedrijf waar vijf mensen werken, valt toch 20 procent van de productiecapaciteit weg als één werknemer een week ziek is of voor lange tijd zorgverlof opneemt", betoogde hij. MKB–Nederland heeft zich om deze reden al verzet tegen nieuwe verlofrechten in de discussie over een nieuwe zogenoemde levensloopregeling.

Het CNV noemt de voorstellen van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemingen een schot hagel. Volgens de FNV toont MKB–Nederland zich in zijn ideeën „een buitengewoon ouderwetse werkgever". Vice–voorzitster K. Roozemond van de FNV: „Het mag niet zo zijn dat wanneer een werknemer de pech heeft twee weken ziek te zijn, hij moet inleveren op zijn vrije dagen."

Volgens CNV–voorzitter D. Terpstra is het wel positief dat MKB–Nederland „blijkbaar toch wil meedenken over levensloopbeleid". Roozemond zegt op haar beurt het wel een prima idee te vinden van Hermans om de verlofregelingen „te stroomlijnen" en in één reservoir te stoppen. „Maar dat moet dan wel de keuzemogelijkheid voor werknemers vergroten en niet beperken."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer