Ook klanten Pro Life dupe van besluit Radboudumc
Volgens het Radboudumc in Nijmegen heeft het besluit om klanten van Achmea te weigeren ook gevolgen voor verzekerden bij Achmeadochters zoals FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis, Agis, Avéro Achmea, De Friesland en zorgverzekeraar Pro Life, waaronder ook de voormalige verzekeraar DVZ valt.
De stop is ingegaan op 25 november en duurt tot de jaarwisseling. Het Radboudumc heeft meer zorg gegeven aan Achmeaklanten dan vooraf met de verzekeraar was afgesproken. „We zijn over het afgesproken bedrag aan zorg heen gegaan. Achmea wil het verschil niet betalen”, aldus het ziekenhuis.
Het Radboudumc en Achmea overleggen over de situatie. Goede afspraken moeten herhaling voorkomen. „Het moge duidelijk zijn dat we dit allebei geen ideale situatie vinden”, aldus het ziekenhuis.
Achmea zet vraagtekens bij die uitleg. „Het ziekenhuis heeft tot nu toe geen duidelijke cijfers geleverd waaruit blijkt dat het budget wordt overschreden”, zegt de verzekeraar. Achmea raadt klanten aan contact op te nemen als ze niet in Nijmegen terechtkunnen.
„Een typisch geval van verkeerde inschatting”, vindt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF, de ontstane situatie in het Radboudumc. „Dit probleem moet niet op het bordje van de patiënt gelegd worden.”
In december 2011 besloot het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk tot de jaarwisseling geen patiënten meer te behandelen die verzekerd waren bij Achmea. Ook toen had het ziekenhuis meer patiënten behandeld dan was afgesproken en wilde Achmea niet bijbetalen.