Schouten (CU): Kabinet moet met pensioenvoorstel komen
DEN HAAG (ANP). Het wordt tijd dat het kabinet met een voorstel komt over de verlaging van de pensioenopbouw. Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie heeft dat maandag gezegd. Als het kabinet eenmaal iets op tafel legt, kunnen de onderhandelingen volgens haar snel gaan.
Het kabinet praat al weken met de oppositiefracties CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over zijn plan om de pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen. Veel schot lijkt er vooralsnog niet in te zitten. Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat het niet over een meerderheid beschikt in de Senaat. Een eerder wetsvoorstel sneuvelde daar.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die de besprekingen leidt, zei eerder te hopen dat er voor het kerstreces een akkoord ligt. De lagere pensioenopbouw gaat weliswaar pas over ruim een jaar in, maar de pensioenfondsen hebben tijd nodig zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.
Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zou de jaarlijkse pensioenopbouw omlaaggaan van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. De oppositie vindt dat te ver gaan. Zij eist een hogere opbouw, waarbij echter niet alle fracties op één lijn zitten. Vooral CDA en ChristenUnie zouden volgens bronnen hoge eisen stellen.
Schouten spreekt tegen dat haar partij zich harder opstelt dan de andere. „Maar wij willen wel de garantie dat jongeren de mogelijkheid houden een goed pensioen op te bouwen.”
Wanneer de pensioenopbouw hoger uitvalt dan 1,75 procent, kost dat de schatkist al snel enkele honderden miljoenen per jaar. Er ligt een voorstel om dat te dekken door de pensioenopbouw voor hogere inkomens te beperken, bijvoorbeeld tot een jaarsalaris van 90.000 euro.
De VVD, die net als coalitiepartner PvdA ook meeonderhandelt, voelt daar echter niets voor. Zij wil dat de dekking elders wordt gezocht, bijvoorbeeld door te snijden in de subsidies om werklozen aan het werk te helpen. Dat lijkt echter weer onbespreekbaar voor de PvdA en GroenLinks.
Wanneer het overleg verdergaat, is nog niet bekend. Agendaproblemen spelen daarbij een rol. Ook is onduidelijk of het kabinet van plan is een eigen compromis op de onderhandelingstafel te leggen.