Binnenland

Nabestaanden Rishi eisen hardere vervolging

DEN HAAG (ANP). De moeder en broer van de door de politie doodgeschoten 17-jarige Rishi eisen dat de betrokken agenten door justitie veel harder worden aangepakt dan nu het geval is. Hun advocaat Michael Ruperti heeft de aanklager daarom om uitstel van het proces gevraagd dat maandag begint tegen de agent die de jongen op Hollands Spoor doodschoot.

9 December 2013 06:54Gewijzigd op 15 November 2020 07:33
beeld ANP
beeld ANP

Deze politieman staat maandag bij de rechtbank in Den Haag terecht voor doodslag op Rishi. Die aanklacht is volgens de familie van het slachtoffer te zwak. Daarom is Ruperti namens de nabestaanden vorige week een speciale procedure bij het gerechtshof in Den Haag begonnen. Daarin wordt geëist dat de betreffende agent alsnog voor de zwaardere aanklacht moord moet worden aangeklaagd.

„De agent heeft Rishi van 16 meter afstand weloverwogen en gericht beschoten, terwijl hij wegrende”, licht Ruperti toe. „De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat de agent voor moord moet worden vervolgd en veroordeeld.”

Verder wil Ruperti het Openbaar Ministerie dwingen twee andere betrokken politiemensen alsnog te laten berechten voor hun aandeel. De advocaat vindt dat de andere bij het neerschieten betrokken agent ook voor de rechter moet verschijnen voor het medeplegen van moord. „Het besluit van de aanklager om deze agent niet te vervolgens, vinden de nabestaanden onbegrijpelijk.”

„Deze agent heeft een bewuste en nauwe samenwerking gehad met de schutter”, concludeert de advocaat. „De agenten hadden een taakverdeling en afspraken gemaakt en de tweede agent heeft zich niet gedistantieerd van het schieten door de politieman.”

Deze twee en nog een andere agent moeten zich ook verantwoorden voor het niet bieden van eerste hulp aan Rishi, vindt Ruperti. De jongen leefde nog toen hij was neergeschoten.

De schutter vroeg aan de pas anderhalve minuut later gearriveerde agenten of ze Rishi wilden reanimeren. Maar tot frustratie van de nabestaanden wordt hij en de andere betrokken agenten hier niet voor berecht. „Ze eisen bij het hof dat het OM ook hier alsnog toe wordt gedwongen”, legt de raadsman uit.

De moeder en broer hebben besloten maandag niet bij de rechtszaak tegen de politieman aanwezig te zijn. Ruperti: „Door de opstelling van het OM hebben ze geen vertrouwen meer in deze organisatie. Ze kunnen het niet meer aan om nog meer te worden teleurgesteld.”

De nabestaanden benadrukken volgens hun advocaat dat ze niets te maken hebben met de bedreiging van de agent die moet terechtstaan. „Zij nemen hier juist nadrukkelijk afstand van.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer