Kerk & religie

„Twee derde kerken schrijft rode cijfers”

PUTTEN. Het 65-jarig jubileum van het Kantoor der Kerkelijke Goederen (KKG) wordt overschaduwd door krimp in de kerk. Twee derde van de kerken schrijft bovendien rode cijfers, stelt KKG-directeur Henk Wobben.

Van een medewerker
6 December 2013 20:46Gewijzigd op 15 November 2020 07:32
Gebedsboeken bij de ingang van een kerk. Foto EPA
Gebedsboeken bij de ingang van een kerk. Foto EPA

Het Kantoor der Kerkelijke Goederen belegde vrijdag in Putten een jubileumsymposium. Deze organisatie adviseert onder meer op het gebied van kerkelijk vastgoed en begeleidt gemeenten bij het afstoten van kerkgebouwen. Ook ondersteunt ze kerkelijke en financiële administraties – aanvankelijk alleen voor hervormde gemeenten, maar nu ook voor de Broederschap van Remonstranten en de Unie van Baptisten.

„We willen plaatselijke kerken ontzorgen”, aldus KKG-voorzitter dr. A. Mosterd. „Anders gezegd: we willen zorgen wegnemen.”

Mosterd is positief over de toekomst. „Boven dat alles is het Christus Die Zijn kerk in stand houdt. Dat geeft een zekere ontspanning te midden van de secularisatie. De Bijbelse boodschap is in 65 jaar nog steeds dezelfde.”

Grote klappen

Dr. A. J. Plaisier, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), en ds. A. J. Boerrigter, algemeen secretaris van de Unie van Baptisten, kregen de vraag hoe hun kerkverbanden er over 25 jaar uit zullen zien.

De baptisten hebben zich volgens ds. Boerrigter in 65 jaar „emanciperend en evangeliserend” ontwikkeld. Ze vormen een „hechte geloofsgemeenschap”, waarvan het ledental zich „stabiliseert.”

Volgens dr. Plaisier is het beeld van de Protestantse Kerk in de loop der tijd behoorlijk veranderd. „De kerk heeft haar vanzelfsprekendheid verloren. Er zijn grote klappen gevallen.”

De kerk zal volgens hem over 25 jaar kleiner en pluriformer zijn dan nu. „Ze ligt in Gods hand en blijft een dak boven het Evangelie”, aldus de synodescriba.

Op de vraag of de nationale synode de lentebode is van iets nieuws, zei dr. Plaisier dat te hopen. „Er zijn luxe strijden gestreden. Daarvoor krijgen we nu de rekening gepresenteerd. Wat ons bindt, is onze gezamenlijke roeping. Christelijk Nederland verkleurt. Laten we voor de toekomst luisteren naar de diepgang van het verleden.”

Dr. Plaisier hoopt op een vorm van federatie. Ds. Boerrigter zei het niet verkeerd te vinden als er wat onderscheid in geloofsgemeenschappen blijft. „Wij hebben niet veel met instituten. Die moeten wel een veranderingsslag maken. Als baptisten hebben we meer met bewegingen.”

Pioniersplaatsen

Dr. Plaisier werd ook bevraagd op de betekenis van de „catholica.” De Rooms-Katholieke Kerk is volgens hem de moederkerk. „Daar zouden we naar terug moeten. Maar op het terrein van de ecclesiologie, de leer van de kerk, liggen er fundamentele verschillen.”

Instituten en tradities, stelde hij, hebben een opdracht: geloofsgemeenschappen faciliteren. De Protestantse Kerk doet dat onder meer door het experiment met honderd pioniersplaatsen. „Het geloof mag daar een andere vorm krijgen. Wat we aan potentieel hebben gaan we zo op een nieuwe manier inzetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer