Buitenland

Duizenden op de vlucht voor geweld Centraal-Afrikaanse Republiek

BANGUI. Duizenden burgers hebben een veilig heenkomen gezocht in een van de kerken in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui. „We hebben niets om hun te geven”, liet pater Anicet Assingambi van de St. Charles de Lwangakerk in Bangui aan hulporganisatie Caritas weten.

Redactie buitenland
6 December 2013 19:07Gewijzigd op 15 November 2020 07:32
Vluchtelingen in een kamp in Bossangoa. Foto EPA
Vluchtelingen in een kamp in Bossangoa. Foto EPA

In de kerk van Assingambi schuilen volgens hem zo’n 5000 mensen. „Een vrouw vertelde me dat haar man voor haar ogen was doodgeschoten. Op alle mannen wordt geschoten als ze zich naar buiten wagen.” De pater vertelt dat vlak bij de kerk het lichaam van een jonge man ligt, maar dat het te gevaarlijk is om het te bergen.

Als de mensen in de kerk komen, hebben ze vaak niets meer, aldus de geestelijke. „Hun huizen zijn geplunderd. Ze betreuren hun doden. Als ze hier komen, huilen de kinderen. We zingen liederen en zeggen gebeden en dat helpt om de mensen te kalmeren. We hebben nog nooit eerder zoiets verschrikkelijks meegemaakt. We zijn overgeleverd aan de genade van God.”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft gezegd dat de CAR op „de rand van volkenmoord” balanceert. Secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty International liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. „De levens van honderdduizenden burgers balanceren op het randje van de afgrond”, zei hij. Volgens Shetty maakt de geweldsexplosie van de afgelopen dagen in Bangui dat nog eens op niet mis te verstane wijze duidelijk.

Het is moeilijk vast te stellen hoeveel doden er in de CAR zijn gevallen. Het is een straatarm land met een lange geschiedenis van wetteloosheid, waar veel wegen sinds het in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk nooit meer van een nieuw wegdek zijn voorzien.

De resolutie van de Veiligheidsraad voorziet in de stationering van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie, die burgers moet beschermen en de veiligheid en openbare orde moet herstellen. De 2500 tot 3500 man sterke AU-macht komt in de plaats van een regionale troepenmacht die tot dusver voornamelijk in de hoofdstad en enkele steden in het noorden gestationeerd was. De VN-resolutie machtigt ook de Franse troepen om gedurende een beperkte periode „alle noodzakelijke maatregelen” te treffen om de AU-macht te ondersteunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer