Economie

Stichting eist vervolging fraudeurs Rabo

RIJSWIJK (ANP). Advocaat Gerard Spong start een klachtenprocedure om het Openbaar Ministerie (OM) alsnog te dwingen de Rabobank en bankiers van deze bank te vervolgen. Het gaat om de bankiers die betrokken waren bij de fraude met de rentetarieven Libor en Euribor. De raadsman doet dat namens de in oprichting zijnde Stichting Justitia Distributiva, meldden Follow The Money en LegalDutch. Spong heeft dit vrijdagmiddag bevestigd.

6 December 2013 13:19Gewijzigd op 15 November 2020 07:31
Rabobank. Foto ANP
Rabobank. Foto ANP

„De procedure is gericht tegen de Rabobank en zo nodig tegen betrokken bankiers die daar werken”, kondigt Spong aan. Justitie heeft eerder besloten geen bankiers die nog bij de Rabobank werken en mogelijk een rol in de fraude hadden, te vervolgen. Dit bleek toen de schikking van het OM met de Rabobank voor 70 miljoen euro in deze fraudezaak bekend werd.

Rabobank stelde vrijdag in een reactie dat de actie van Spong een zaak is tussen de advocaat en het OM. „Wij gaan hier niet op reageren”, gaf een woordvoerder aan.

De Stichting Justitia Distributiva bundelt de belanghebbenden in de zogenoemde Liborfraude. Het is een initiatief van Joost Hardeman van de Vereniging Cliënten van Financiële instellingen. „Wij vinden dat het van groot maatschappelijk belang is als ook banken zich net als burgers en bedrijven moeten verantwoorden voor de rechter als er sprake is van strafbare feiten”, licht Hardeman toe. „De duur, de omvang, de financiële schade en de impact van de liborzaak zijn zeer groot.”

Het kabinet verdedigde eerder de „historisch hoge” schikking van 70 miljoen euro die het OM de Rabobank voor de Liborfraude heeft opgelegd. Het bedrag is voor Nederlandse begrippen „uitzonderlijk hoog”, stelden de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in november in een Kamerdebat.

Opstelten liet toen ook weten dat het OM niet met de Rabobank heeft onderhandeld over de schikking en dat de Rabobank er ook geen vervolging mee afkocht. Justitie was tot de conclusie gekomen dat er geen aanleiding was voor strafrechtelijke vervolging van individuen die nu nog werken bij de Rabobank. Zij waren geen echte fraudeurs, maar hebben wel steken laten vallen in het toezicht op de handelaren die wél echt hebben gefraudeerd met de Liborrente.

Het OM onderzoekt nog steeds of die fraudeurs die inmiddels niet meer bij de Rabobank in dienst zijn en die vaak in het buitenland werkten, alsnog kunnen worden vervolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer